HALKIN Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin bugünkü antidemokratik yapısıyla, sözde var olan demokrasisiyle başkanlık sistemine geçemeyeceğini ileri sürerek, "Türkiye’de kurulacak olan bir başkanlık sistemi demokrasiyi falan getirmez, tam tersine seçimle iş başına gelen krallıkları gündeme getirir" dedi.

SOKAKLAR İŞSİZ

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Trabzon’da bir restoranda partisince düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantıda partililere seslenen Numan Kurtulmuş, işsizliğin toplumu derinden etkilediğini belirterek, "Karadeniz gezimizde de gördüğümüz gibi sokaklar işsiz, gencecik insanlarla dolu. Karadeniz’de, küresel sistemin beyleri öyle buyurdu diye fındık, çay gibi stratejik ürünlerimiz maalesef beş para etmez hale getirilmiştir. Bütün bunların Türkiye üzerinde de büyük sosyal olaylara neden olduğunu kimse unutmasın" diye konuştu.

"TÜRKİYE SİYASETİ, BU ÜSLUBU KALDIRMIYOR"

Türkiye’de mecliste yer alan iktidar ve ana muhalefet partilerinin üslubunu da eleştiren Kurtulmuş, "AKP ve CHP arasında uzunca bir süredir devam eden ve maalesef fevkalade düzeysiz bir şekilde sürdürülen siyasi tartışmalar aslında milletimize ’illallah’ dedirtiyor. Türkiye siyaseti, bu üslubu kaldırmıyor. Öte taraftan sürekli olarak kamplaştırmayı artıracak sözler, mesela ’aksırıncaya, tıksırıncaya kadar’ sözleri gibi sözler ediliyor’" dedi.

"BARAJI YÜZDE 30’A ÇIKARIN DA DAHA RAHAT EDİN"

Kurtulmuş, siyasi sistemin Amerikanvari bir sistem haline getirilmesi için yapılan çalışmaların son noktaya geldiğini ifade ederek, "İki partili bir sistemi dile getirir oldular. Ama bir şeyi unutuyorlar; Türkiye toplumu ile Amerikan toplumu birbirine benzemez. Amerikan toplumunda zaten halkın yüzde 50’si siyasetle ilgilenmez. Ama Türkiye öyle bir yer değildir. Sayın Başbakan’a yüzde 10 barajıyla ilgili bir tavsiyem var. Yüzde 10 barajlarından Türkiye siyaset tarihinde medet uman siyasi partilerin tarihlerini okusun. Yüzde 10 barajının arkasına sığınarak iki dönemde iktidar olmuş, bir kere Cumhurbaşkanlığı’nı almış rahmetli Özal gibi fevkalade karizmatik ve milletin sempati duyduğu bir lidere de sahip olan Anavatan Partisi şimdi nerededir? Sayın Başbakan illa baraj istiyorsa ve yüzde 10 barajı da yetmiyorsa, barajı yüzde 30’lara çıkarın da daha rahat edin" diye konuştu.

KENDİNE DEMOKRAT OLMAK DEMOKRASİYE YAKIŞMAZ

Kurtulmuş, "Kendine demokrat olmak demokrasiye yakışmaz" diyerek Başkanlık sistemiyle ilgili düşüncelerini de şöyle açıkladı:

"Türkiye bugünkü antidemokratik yapısıyla, sözde var olan demokrasisiyle başkanlık sistemine geçemez. Bir tarafta bürokratik oligarşi, Türkiye’de millete rağmen var olan egemen bir takım adacıklar, diğer tarafta Türkiye siyasetinin 12 Eylül rejiminin tamamıyla korunan antidemokratik yapısı, tamamıyla diktatörlük üzerine kurulmuş olan, halkı siyaset ve karar mekanizmaları dışında bırakmak üzerine kurulmuş olan 12 Eylül’ün bu yapısı devam ettiği sürece Türkiye’de kurulacak olan bir başkanlık sistemi demokrasiyi falan getirmez, tam tersine seçimle iş başına gelen krallıkları gündeme getirir."

AKP VE CHP BİRBİRİNİN DEĞİRMENİNE SU TAŞIYOR

AKP ve CHP’nin birbirlerinin değirmenlerine su taşıdığını iddia eden Kurtulmuş, "AK Parti’nin en büyük gücü, CHP gibi bir ana muhalefet partisi olmasıdır. 8 senedir AKP ve CHP birbirinin değirmenine su taşıyor. 8 senedir ’Derviş modelini sen mi daha iyi uygulayacaksın, ben mi daha iyi uygulayacağım’ diyen CHP’nin böyle bir konjonktürde, mevcut statüko devam etsin diye millete bir takım isyan ya da protesto çağrılarını yapmasını zaten fevkalade antidemokratik buluyorum" dedi.

EĞER BİR 28 ŞUBAT OLMAZSA TRABZONSPOR ŞAMPİYON

Trabzonspor’un şampiyon olması için temennilerde bulunmayı da ihmal etmeyen Kurtulmuş, "Trabzonspor’un eğer bir 28 Şubat olmazsa şampiyon olacağını görüyoruz. Çok iyi top oynuyor. İnşallah bu yıl şampiyon olur. Ama hele şu Fenerbahçe maçını bir geçin" ifadesini kullandı.

Toplantının ardından şehir merkezinde bulunan İskenderpaşa Camii’nde öğle namazını kılan Kurtulmuş, Uzunsokak, Kahramanmaraş ve Kunduracılar caddelerindeki esnafı tek tek gezerek selamlaştı. Kurtulmuş, simit alıp vatandaşa ikram ederken, bir işyerinin açılış tanıtımı için sokakta gezen uzun tahta bacaklı palyaçoya da kırmızı karanfil verdi.

Milliyet