Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan ile İmralı Adası'nda görüştürülmesi ve Öcalan'dan ulaşan mesajla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

Baluken, Twitter hesabından, Öcalan'dan ulaşan mesaja ilişkin yorumlarda bulundu.

Baluken'in değerlendirmesi şöyle:

“Sn. Öcalan'ın can güvenliği ve yaşam koşulları ile ilgili gecikmiş hukuki bir görüşmenin yapılması önemli ve olması gerekendir...

“Ancak İmralı işkence sistemi ve hukuk dışı tecridin devam ettiğini unutmamak gerekir. Bu durum siyasi, hukuki, insani v.b açıdan kabul edilemez.

Tecrit devam ediyorken ve müzakere yerine savaş politikaları devredeyken, yeni bir süreçten bahsetmek, reel politik gerçekliğe tekabül etmez.

“Yeni bir sürece geçilmesi tüm barış savunucularının talebidir. Bunun için İmrali'da TECRİT değil, MÜZAKERE koşullarının sağlanması gerekir.

“Sn. Öcalan'ın "çözüm niyeti ve ciddiyeti ile gelinirse sorun 6 ayda çözülür" tespiti tarihi bir ilkesellik ve muazzam bir çözüm davetidir.

“Ülkenin koca bir yasevine dönüştüğü bu ortamda, Sn. Öcalan'ın bu önerisine hiç kimsenin sırtını dönme lüksü yoktur, olmamalıdır!

“Hükümetin ve devletin "çözüm mözüm yok" aymazlığından çıkması, sunulan öneriye denk ağırlıkta bir politik tutum ortaya koyması şarttır.

“Zira süreci kimin bozduğu ve savaşı kimin başlattığı hususu da Sn. Öcalan tarafından çok net bir biçimde ortaya konmuştur...”

(Demokrat Haber)