HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Hükümet heyeti ile yaptıkları görüşmelerde sürecin yasal güvenceye alınmasının tarafların güvenini arttıracağını ve süreci rahatlatacağı yönünde tartışmalar yaptıklarını hatırlatarak, hazırlanacak olan yasanın iktidarlar değişse de sürecin garantisi olacağını ve biran önce Meclis'e sevk edilmesi gerektiğini söyledi.

Tasarı'da, "Müzakere yasası başladığı günden silahların bırakıldığı güne kadar bütün çalışmaların devlet tarafından yasal güvenceye alınmasını öngörür" hükmünün yer alacağı belirtilirken, CHP'nin de yasaya destek vermesi bekleniyor.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "diyalog süreci"nin yasal zemine kavuşturulması için hazırladıkları paketi Bakanlar Kurulu'nun onayına sunduklarını ve 1-2 gün içinde Meclis'e sunacaklarını açıkladı. Paketin Meclis'e sunulması ile birlikte, eğer çalışmalar hızlandırılıp meclis kapanana kadar yasa geçirihlmez ise Haziran ayının sonunda kapanması beklenen Meclis'in çalışmaları da Temmuz ayının ortalarına kadar uzaması bekleniyor.

HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, hükümetin paket çalışmalarını değerlendirdi. Baluken, sürecin müzakere çerçeve yasasının Meclis tatile girmeden yasalaşması gerektiğini kendilerinin de ifade ettiğini hatırlatarak, "Bunun taraflar arasındaki güveni arttıracağını ve süreci rahatlatacağını söylemiştik. Hükümet ile yaptığımız görüşmelerde de bu çerçeve üzerinden bir tartışma yürütüldü. Heyette aynı düşüncedeydi ama zaman zaman AKP grubuna mensup farklı yetkililerin açıklamaları kuşkular getirdi. Beşir beyin yaptığı açıklama önemlidir" diye konuştu.

Baluken, paketin hızla Meclis'e sevk edilmesi, komisyon aşamasında ise muhalefetin önerileri ile zenginleştirilmesini beklediklerini söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da yasal statüye ilişkin açıklamaları olduğunu hatırlatan Baluken, "Gerek komisyon, gerekse genel kurul aşamasında CHP'nin de bu tasarıyı destekleyeceğini düşünüyoruz" dedi.

Pakette, "Etkin pişmanlık" tarzı maddelerin de yer alacağına ilişkin haberleri değerlendiren Baluken, "Etkin pişmanlık" ve müzakere ile çözümün birbiri ile uymayan kavramlar olduğunu belirterek, bu tarz haberlere tepki gösterdi. Baluken, "Bir sorunu müzakere ile çözmek istiyorsanız karşı tarafa pişmanlık dayatmaktan vazgeçmişsiniz demektir. Bu tarz haberler tamamen manipülatif haberlerdir. Kürt halkının kafasında soru işaretleri yaratmaya yönelik bilinçli haberlerdir. Bunlara itibar edilmemeli" dedi.

Baluken, çıkarılacak yasanın içeriğine ilişkin ise şu bilgileri paylaştı: "Çerçeve yasası şunu öngörür. Müzakere yasası başladığı günden silahların bırakıldığı güne kadar bütün çalışmaların devlet tarafından yasal güvenceye alınmasını öngörür. Devlet bütün güvenceleri taahhüt eder ve sürecin taraflarının yürüttüğü çalışmaları suç kapsamından çıkarır. Nihai hedef barış olan sürecin bütün aşamalarında devletin sorumluluğunu taahhüt altına alan düzenlemeyi de beraberinde getirecektir."

Sürecin tarafların iradesi ile başladığını ancak bugüne kadar tek taraflı ilerlediğini söyleyen Baluken, "Devlet veya hükümet tarafından Başbakan'ın iki dudağı arasından çıkan cümlelere göre ne olacağı belli olmayan mecrada seyretti. Yasal zemine kavuşması bundan sonraki dönemde bu sürecin tamamen yasalar üzerinden işleyeceğini ve bu çalışmaların devlet tarafından güvenceye alındığının bir göstergesidir. Hükümetteki veya Başbakan'daki fikir değişikliği ile olası hükümet değişikliği olsa bile süreçle ilgili çalışmaların bozulmasına karşın adeta garanti oluşturuyor. Bunu önemsemek gerekiyor. Kapıyı aralayan bir yasadır. Önümüzdeki günlerde hızla TMK'nın kaldırılması, KCK'lilerin tahliyesi ile ilgili bazı düzenlemelerin yapılması, hazine yardımından, seçim barajına kadar anti demokratik uygulamaların devreden çıkarılması da gerekmektedir. Çerçeve yasası bu başlıklarla ilgili tarafların rahat çalışmasını sağlayacak. Devletin görev ve sorumluluklarını yasal bir bağlayıcılıkla ortaya koyacak" dedi. (DİHA)