Yalçın Akdoğan'ın 7 Haziran seçimlerinden sonra "Bundan sonra HDP ancak çözüm sürecinin filmini yapabilir" sözlerini hatırlatan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Şu anda yaşanan, Erdoğan'ın senaryosunu yazıp yönettiği bir felaket ve savaş filmidir" dedi. Baluken, taşımalı oy sistemine ilişkin dayatmaları da, "Erdoğan tek tek sandıklarla uğraşacağına, YSK'yi Saray'a taşısın" şeklinde konuştu.

HDP'de yapılan siyasi partiler arası bayramlaşmadan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, taşımalı oy sistemi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın HDP ile ilgili sözlerini yorumladı. Baluken, Saadet Partisi heyetiyle görüşmenin uzun sürmesine ilişkin bir soruya, "Bölgede yaşananlara ilişkin geniş değerlendirmelerde bulundular. Kaygılarımız ortak. Barışın öncelenmesi gerektiğini paylaştık" dedi.

Baluken, Erdoğan'ın Rusya dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, "HDP 80 milletvekili ile Meclis'e girdi de ne oldu? Ortalığı yakıp yıkıyorlar" sözlerinin hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu:

'ŞU AN YAŞANANLAR ERDOĞAN’IN SENARYOSUNU YAZDIĞI BİR SAVAŞ FİLMİDİR’ 

"7 Haziran sonrasında ne olduğunu bütün dünya biliyor. Bugün yaşanan darbe ve savaş konseptinin Erdoğan başkan olamadığı ve AKP tek başına iktidar olamadığı için devreye konulduğunu bütün dünya biliyor. 8 Haziran sabahı itibariyle de, hükümet yetkilileri bunu ifade etmişti. Yalçın Akdoğan 'Bundan sonra çözüm sürecinin ancak filmini çekerler' demişti. Bugün itibariyle Erdoğan'ın hem senaryosunu yazdığı hem de yönetmenliğini yaptığı, bir felaket ve savaş filmiyle karşı karşıyayız. Oyuncuları AKP'li yetkililer olabilir ama bu senaryo ve filmin bütün planlanması Erdoğan tarafından devreye konuldu. Kendisi seçim öncesinde de tek başına iktidar olamayınca 400 vekil alamayınca bu işin kaosa yol açacağını defalarca ifade etmişti. Seçim sonrasında AKP ve Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar savaşın neden başladığını ve ülkenin neden kaosa sürüklendiğini gösteriyor."

Baluken, AKP'nin 7 Haziran'da tek başına iktidarını kaybettiğini, 1 Kasım'da da tümden gideceğini söyledi.

“YSK'Yİ SARAY’A TAŞIYABİLİR”

Baluken, Erdoğan'ın talimatıyla uygulamaya konulan taşımalı oy tartışmalarına ilişkin de şöyle konuştu: "YSK'yi baskı altına alma girişimi var. 1 Kasım tarihini önce Erdoğan belirledi sonra YSK onayladı. Taşımalı oy sistemi ile halkın iradesini gasp etmeye çalışıyor. Demokratik seçim ortamını ortadan kaldırmak istiyor. Bu kadar açıktan yürüttüğü faaliyet için YSK'yi Saray'a taşıyabilir. Tek tek sandık ve iller bazında uğraşmasındansa YSK'yi Saray'a taşır ve böylece post modern darbeyi de tamamlamış olur. Bu yapılan açık bir şekilde açık oy gizli sayım post modern darbesidir. Bu kadar nettir. Buna karşı tüm Türkiye halklarının gerekli cevabı vereceğini düşünüyoruz. Bütün Uluslararası kesimleri ve demokratik kamuoyunu tutum almaya davet ediyoruz."

'VEKİLİMİZİ HİÇ KİMSE GÖZALTINA ALAMAZ’     

Baluken, Şırnak Milletvekili Aycan İrmez'in gözaltına alınma girişimine ilişkin de, "Bizim herhangi bir milletvekilimize alınamaz. Kendini bilmez bir kaç hadsiz kimlik tespiti adı altında böyle bir girişimde bulunmuş" dedi. Bu konuda işlem yapanların ve talimatı veren savcının kimlik tespitinin yapılarak kendilerine iletilmesini istediklerini dile getiren Baluken, o işlemi yapanlar hukuk önünde gerekli hesabı verecekler. Meclis Başkanı zaten Meclis'in ve milletvekillerinin itibarını ayaklar altına almış AKP emir eridir. Bizim hiç bir milletvekilimizi hiç kimse gözaltına alamaz" diye konuştu. (Besta Nûçe)