HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun fahri danışmanı Etyen Mahçupyan’ın ‘HDP ve Öcalan artık muhatap olmaktan çıkmıştır’ sözlerine “Kürt sorununun çözümünde tarafların belirlenmesi noktasında yetkinin AKP ve AKP’nin ortaya çıkardığı kalemşorlarda olmadığı” şeklinde yanıt verdi. 7 Haziran seçimleri sonrasında sergiledikleri tutumdan dolayı CHP ve MHP’yide eleştirdi.

HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, Geçtiğimiz 5 ay boyunca eşi benzeri görülmemiş bir savaş konseptiyle karşı karşıya kaldıklarını ve 7 Haziran’da yüksek oy aldıkları bölgelere yoğun saldırıların gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Baluken, 7 Haziran seçimleri sonrasında izledikleri siyaset ile AKP’nin değirmenine su taşımakla eleştirdiği CHP ve MHP’nin ‘yapıcı muhalefet yapıyoruz’ algısını oluşturmak için pasif duruma düştüklerini de belirtti.

Baluken Kürt sorununun çözümü noktasında PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın baş müzakereci olduğunu ve PKK ile HDP’nin de bu mücadelenin ortaya çıkardığı taraflar olduğunu vurguladı.

Bu açıdan AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun başdanışmanı olan Etyen Mahçupyan’ın ‘HDP ve Öcalan artık muhatap olmaktan çıkmıştır’ sözlerine atıfta bulunan Baluken, bu sözlere “Kürt sorununun çözümünde tarafların belirlenmesi noktasında yetkinin AKP ve AKP’nin ortaya çıkardığı kalemşorlarda olmadığını” söyleyerek yanıt verdi.

Baluken, “Bu taraflar binlerce insanın canı pahasına ortaya koyduğu bedeller tarafından ve yaratmış olduğu değerler üzerine şekillenmiştir. Sorunu çözmek istiyorsanız, oturur meseleyi istişare edersiniz, ortak bir payda ararsınız. Kürt sorunu ve Türkiye’nin demokratikleşme meselesi çözüm süreci kapsamında 2,5 yıllık süre içerisinde büyük badireler atlatarak bir toplumsallaşma süreci yakaladı. Bu toplumsallaşma bir barış ve çözüm istiyor” dedi. (Evrensel)