HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, AKP ve CHP arasında koalisyon görüşmelerinin sona ermesini Evrensel’e değerlendirdi.

AKP’nin görüşmeleri uzatarak CHP içindeki savaş karşıtı kesimleri edilgen durumda bıraktığını belirten Baluken, şimdi CHP’nin “AKP-MHP savaş bloku”na karşı Barış Bloku içinde daha aktif rol almasını umduklarını söyledi. Baluken, “8 Haziran sabahından itibaren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendi siyasi istikbali için ortaya koyduğu planın sonuca gittiğini görüyoruz” dedi.

CHP, BUNDAN SONRAKİ SÜRECİ İYİ ANALİZ ETMELİ

Bütün süreç boyunca Erdoğan’ın koalisyon görüşmelerine müdahil olduğunu belirten Baluken, Erdoğan’ın kendi yaklaşımını seçimde çıkan halk iradesi üzerinde tutan bir yaklaşımı devam ettirdiğini ifade etti. Özellikle seçimlerden sonra AKP hükümetinin topyekun bir savaş konseptini ortaya koyduğunu kaydeden Baluken, müzakere ve çözüm sürecinin çatışma ve savaş gündemiyle değiştirildiğini söyledi.

Baluken, “Bunu yaparken AKP, MHP’yi kendi arkasına yedeklemeyi başardı. Bu savaş konsepti boyunca da CHP ve CHP içindeki savaş karşıtı güçleri edilgen durumda bıraktı. Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından da anlaşıldığı üzere ciddi bir koalisyon süreci de işletilmemiş. AKP 7 Haziran’da alamadığı sonucu erken seçimle almak istedi” diye konuştu. Baluken, “Bundan sonraki süreç açısından CHP’nin iyi analiz etmesi gereken bir durumdur. Türkiye’nin siyasi geleceği AKP ve MHP öncülüğünde savaş ve çatışmanın derinleşmesini isteyen savaş bloğu tarafından şekillendirilmek isteniyor. Buna karşı bütün demokrasi güçlerinin güçlü bir barış bloklu etrafında kenetlenmesi kanaatindeydim. Bunu olası bir erken seçime de yansıtmak acil bir görev olarak önümüzde duruyor” dedi.

SEÇİME DİREKT MÜDAHALE EDİLECEK BİR HAZIRLIK SÖZ KONUSU

Davutoğlu ve Erdoğan’ın “Seçim güvenliğini sağlayamadık”, “Sandıkları taşıyacağız” yönündeki açıklamalarının hatırlatıldığı İdris Baluken, AKP’nin erken seçimde sandık sonucuna direkt müdahale edecek bir hazırlık içerisinde olduğunu dile getirdi.

Baluken, hükümetin HDP seçmeninin sandığa gitmemesi için uğraşacağını, ancak bu çabaların sonuçsuz kalacağını dile getirdi.