Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Sur'da sokağa çıkma yasağının kalktığı sokaklarda incelemede bulundu, halkı ve esnafları ziyaret etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, BM İnsani Yardım Zirvesi'ne ilişkin" Amed'de böyle bir yıkım ve talan varsa 'insanlığın yıkım zirvesinin' toplanması gerekiyor. Kürdistan'daki yıkımlarla ilgili konferanslar yapılmalıydı. BM İstanbul'u bırakıp Cizre, Sur ve Silopi’de gelip inceleme yapmalı. Burada işlenen insanlık suçunu gelip yerinde görsünler" ifadelerini kullandı.

Heyette, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP milletvekilleri Sibel Yiğitalp ve Nursel Aydoğan da yer aldı.

İncelemelerden sonra Dabanoğlu Mahallesi'nde güvenlik güçleri tarafından karargah olarak kullanılan evde heyet adına Baluken açıklama yaptı.

Baluken, Sur'da yaşananların 6 aydır Kürdistan'ın birçok kentinde yaşanan katliam, vahşet ve yıkımların özeti olduğunu ifade ederek, "21'inci yüzyılda bir ülke kendi yurttaşlarına karşı tanklarla toplarla saldırıyorsa ve her yeri yakıp yıkıp talan ediyorsa suç işliyordur. Eğer bunlar darbe yasalarıyla yapılsaydı bir nebze de olsa normal karşılardık. Ama bugün karşılaştığımız vahşet darbe dönemlerinde bile yapılmamıştır. Burada insanlığa karşı bir suç işlenmiş. Duvara yazılmış ırkçı yazılar talan edilmiş, evler saray hükümeti tarafından halka reva görülmüştür" dedi.

'BM YIKIM ZİRVESİ İÇİN TOPLANSIN'

İstanbul'da toplanan Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Zirvesi'ne değinen Baluken, "Amed'de böyle bir yıkım ve talan varsa 'insanlığın yıkım zirvesinin' toplanması gerekiyor. Kürdistan'daki yıkımlarla ilgili konferanslar yapılmalıydı. BM İstanbul'u bırakıp Cizre, Sur Silopi’de gelip inceleme yapmalı. Burada işlenen insanlık suçunu gelip yerinde görsünler.

‘SUR’UN SORUMLUSU DAVUTOĞLU’DUR’

"Biz de bu tablonun hesabının sorulması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu yıkımların birinci sorumlusu Başbakan Davutoğlu'dur. Onun sonu ne olduysa diğerlerinin de sonu o olacak. Davutoğlu 'Sur'u yıkacağım ve Toledo yapacağım' diyordu ama tarihin çöp sepetine gitti" ifadelerini kullandı.

'KILIÇDAROĞLU ERDOĞAN’IN TETİKÇİSİ OLMUŞ'

Dokunulmazlık konusuna da değinen Baluken, CHP'li 100'e yakın milletvekilinin Antalya kampında dokunulmazlık meselesini gündeme getirdiğini ve yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmayı düşündüklerini söyledi.

CHP'li milletvekillilerinin bu tavrına karşı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun milletvekillerini tehdit ettiğini ifade eden Baluken "Kılıçdaroğlu da Erdoğan'ı taklit ediyor. Milletvekillerine 'Ya istifa ederseniz ya da HDP'ye giderseniz' diyor. Buna rağmen CHP'li vekiller kararlarının arkasında duracakları belirtiyor" dedi.

Açıklamadan sonra heyet incelemelerine devam etti.

Yasağın 6 aydır sürdüğü Cevatpaşa, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş, Dabanoğlu, Cemal Yılmaz mahallelerinin büyük bölümüne halen girilemiyor. Uzun süre kepçe ve iş makineleri eliyle büyük yıkımın yapıldığı ilçede çalışmalara şimdilik ara verildiği belirtiliyor. Tahribatın Hasırlı, Fatihpaşa ve Savaş mahallelerinde çok büyük olduğu biliniyor.

(Kaynak: DİHA)