HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “AKP, darbeyi aklama gibi bir pratiğin içerisine girdi. Bütün yetkilerin komisyon başkanına verildiği bir aklama komisyonuna çevrildi. Komisyon başkanı, yardımcısı, sözcüsü ve katibi AKP’li. Böyle bir komisyondan ne çıkacak.” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, gündemdeki gelişmelere ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenlendi.

Baluken, basın toplantısını “HDP’yi HDP’den takip ediyorum” kampanyası kapsamında Periscope’dan canlı olarak yayınlandı.

Basına dönük baskılara değinerek sözlerine başlayan Baluken, özgür ve muhalif basın geleneğini hiçbir darbenin halktan koparamayacağını ve bu geleneğin süreceğini söyledi.

DARBE GİRİŞİMİNİN SİYASİ AYAĞI ORTAYA ÇIKARILMIYOR’

İktidarın darbe girişiminin üstünü örttüğünü savunan Baluken, “Darbe ile mücadele adı altında yürütülen bütün süreçler, demokrasi ile mücadeledir” dedi.

“Darbenin siyasi ayağına ilişkin olarak nasıl bir soruşturma yürütülmüş diyerek, sorduğumuz sorulara yanıt almış değiliz” diyen Baluken, darbe girişiminin siyasi ayağının hala ortaya çıkarılmadığını söyledi.

‘AKP, DARBEYİ AKLAMA PRATİĞİ İÇERİSİNE GİRDİ’

Darbe girişiminin araştırılması için kurulan komisyonun çalışmasının fiili olarak durduğuna da dikkat çeken Baluken, “Biz bu komisyonu ilk öneren parti olarak, ilk günden bu yana bunu söyledik; bu komisyonda dört partiden eşit üye olmalıdır. Ama AKP, darbeyi aklama gibi bir pratiğin içerisine girdi. Bütün yetkilerin komisyon başkanına verildiği bir aklama komisyonuna çevrildi. Komisyon başkanı, yardımcısı, sözcüsü ve katibi AKP’li. Böyle bir komisyondan ne çıkacak” diye sordu.

Baluken, hükümetin darbe ile mücadeleye dönük bir samimiyetinin olmadığını iddia ederek, darbeyi aklamaya dönük girişimlere izin vermeyeceklerini söyledi.

‘PADİŞAH FERMANI GİBİ DEVREYE KONULUYOR’

Konuşmasının devamında 3 ay daha uzatılması planlanan Olağanüstü Hal (OHAL) üzerinde duran Baluken, “OHAL kararı, bir padişah fermanı gibi devreye konuluyor” dedi.

Meclis’e de bu noktada “noter muamelesi” yapan bir dayatma olduğunu ifade eden Baluken, “Bütün siyasi partilerin buna karşı güçlü bir şekilde tepkilerini ortaya koyması gerekiyor. Padişah fermanı ile bu Meclis’e dayatmada bulunmaya karşı siyasi partilerin net bir tavır sergilemesi gerekiyor” diye konuştu.

KHK KOMİSYONU

Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ilgili komisyon kurulması tartışmalarına dair kendilerine henüz bir bildirimde bulunulmadığını ifade eden Baluken, “CHP ve MHP’nin ağzına bir parmak bal çalıp, KHK’lerin onayını sağlamak istiyorlar. Kurulmak istenen komisyona AKP’nin biçtiği rol bu. Bir de utanmadan Fransa ve ABD’deki OHAL süreciyle kıyaslıyorlar. İnsan bunu söylerken, biraz utanır. Orada OHAL ilan edildiğinde kaç memur işten atıldı, kaç belediyeye kayyum atandı, kaç televizyonun kapısına mühür vuruldu? Bu soruların cevabı yok” dedi.

'AKP'NİN MUSUL TUTUMU IŞİD'İ KORUMA TUTUMUDUR' 

Başika bölgesindeki TSK askerlerine ilişkin konuşan Baluken, “Türk askerlerinin başka bir ülkenin toprağında işi olamaz. Ne içeride ne de dışarıda daha fazla askeri önlemleri önceleyen politikalarla bir çözüm bulunamaz” ifadelerini kullanan Baluken, iktidarın Türkiye’yi savaşın içine sürükleyeceğini kaydetti.

Baluken, Musul operasyonuna ilişkin olarak ise “Erdoğan ve AKP’nin de Musul ile ilgili ortaya koyduğu tutum IŞİD’i koruma tutumudur” diye konuştu.

(Kaynak: Özgürlükçü Demokrasi)