AKP hükümetinin torba yasayla Meclisin gündemine getirdiği 'hastalara ait bilgilerin rızaları dışında toplanması ve işlenmesine ilişkin kanun' henüz Meclis’ten geçmeden, Sağlık Bakanlığı teşkilatlarına fişleme için hazırladığı rehberleri gönderdi.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre Anayasa Mahkemesi tarafından daha önce iptal edilen 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 47. Maddesi önümüzdeki günlerde Meclisin gündemine gelecek.“Hastaların rızaları olmaksızın bütün kişisel bilgilerinin toplanması, işlenmesi ve paylaşılması”nı düzenleyen yasaya göre bakanlık bütün kamu ve özel sağlık kuruluşlarından hastaların kişisel bilgileri ile bu kimselere verilen hizmete ilişkin bilgileri her türlü vasıtayla “toplamaya, işlemeye ve paylaşmaya” yetkili olacak.

BAKANLIK, DAHA YASA GEÇMEDEN REHBER YAYIMLADI

Ancak Sağlık Bakanlığı maddenin Meclisten geçmesini beklemeden harekete geçti. Bakanlık Hukuk Müşavirliği 4 Temmuz’da bir genelge ekinde “İl Sağlık Müdürlükleri-İl İnsan Kaynakları Planlama Rehberi”yayımladı. Rehberde, “Bu rehber 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nun 3. maddesi ile 663 sayılı KHK’nin 3 ve 8. ve 47. maddesine (iptal edilen bu madde bir kanunla yeniden çıkarılmaktadır) dayanılarak hazırlanmıştır” ifadesine yer verildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB), rehberin madde daha Meclis’te görüşülmeden yayımlandığına işaret ederek şöyle devam etti: “Anayasanın ihlal edilmesi, TBMM’nin, Cumhurbaşkanı’nın küçük düşürülmesi de sanıyoruz onlar için sorun değil. Biz TTB olarak şimdi öğrenmek istiyoruz: TBMM çatısı altında milletin sorumluluğunu taşıyan bütün milletvekilleri yetki gaspını dert edecek mi? Bürokratların uygulamak için yasalaşmasını bile beklemeye zahmet etmedikleri maddelere ilişkin gerçekten bir ‘yasama faaliyeti’ yürütecekler mi ?