Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, zehirli ayakkabıların yurda giriş yapmasına ilişkin açıklamasında "Depoda çalışanların sorumluluğu net bir şekilde ortadadır" dedi. Bu arada bakanlık ''kanserojen ayakkabıların" fotoğraflarını kamuoyu ile paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Erenköy Gümrük Müdürlüğüne bağlı bir antrepodan, imha edilmek üzere sevk edilen ayakkabılarla ilgili ithalat denetimini yapan kuruluşla temasa geçildiği bildirildi.



İç piyasaya sürülmemesi gereken ayakkabıların marka ve modelleri ile görsellerinin tespit edildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Söz konusu ayakkabılara ilişkin görseller, tüketicilerimizi bilgilendirmek amacı ile kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Bu ürünlerden satın alan veya herhangi bir satıcıda satışa sunulduğunu gören tüketicilerimiz, Bakanlığımız 'www.tuketici.gov.tr' adresindeki 'Tüketici Şikayetleri' linkinden veya 'ALO 175 Tüketici Şikayet Hattından' Bakanlığımıza şikayette bulunabilirler. Bakanlığımızın konuya ilişkin denetimleri yoğun olarak devam etmekte olup, denetimler hızla sonuçlandırılacak ve sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır."


Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli de zehirli ayakkabı konusuna ilişkin açıklama yaptı.

Canikli'nin açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Net olarak bu ayakkabıların, kayıtdışı bir şekilde iç piyasaya sokulduğunu söyleyebilriz. Birkaç gün içinde tahlil sonuçları sonuçlanınca kamuoyuna açıklayacağız. Burada en basit tabirle bir ihmal söz konusu.

Bu ayakkabılar imha edilene kadar geçici depo alanlarında muhafaza edilecektir. Sorun bu depoların sorumlusu olan insanlar var. Hem bakanlığımızın elemanlar var hem de yetkilendirilmiş gümrük müşaviri olarak sorumlu olan insanlar var. Bunların sorumluluğu net bir şekilde ortadadır. Çünkü onların muhafazasından depoya eşya sevkinden ve çıkarılmasından onlar sorumludur.

İki müfettişi soruşturma yapmak üzere gönderdik, sonucuna göre gereken yapılcak. Et kaçakçılığında da benzer bir olay yaşandı. Kırmızı et olayından sonra antrepo konusunu masaya yatırdık. Bunla ilgili aldığımız radikal tedbirleri yakında açıklayacağız.

Bu depoların muhafazasından, giren ve çıkan eşyandan sorumlu olan kişilerin sorumluluğu netleştiriliyor. Kamunun denetim yetkisi öne çıkartılıyor. Ayrıca teknik imkanla ve kamera sitemleri monte edilecek. Bir kaç gün içinde düzenlemeleri açıklamış olacağız.

Bu tür kaçakçılık amaçlı fiiller tespit edilebiliyor ve gereken yapılıyor. İç piyasaya sürülmeden engellenmesi sağlanacak. Sıfırlamak büyük bir iddia olur ama en alt seviyeye indirilmede bu kararların etkili olacağını söyleyebiliriz."