Çevre ve şehircilikte tüm projelerde Batıdan esinlendiğini söyleyen Bakan Güllüce, bunun yanlış olduğunu söyledi. Güllüce, Bursa'da TOKİ'nin yaptığı yüksek binaları da hata olarak nitelendirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Bursa’da yapılan TOKİ konutlarıyla ilgili, TOKİ’nin direnememesinin hata olabileceğini söyledi. Güllüce, “TOKİ’nin orada direnmemesi belki hatasıdır. Yaptığı yanlıştır ama illa her yanlışı yapacak diye bir şey de yok.” dedi.

Bakan Güllüce, Topkapı Barcelo Eresin Otel’de Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) ile bir araya geldi. Programda bir konuşma yapan Güllüce, Bursa’da yapılan TOKİ binaları hakkında açıklamalarda bulundu. Güllüce, “Bursa işi ile ilgili bu konular, Meclis’te konuşulur, ama özünde savunamazsınız. TOKİ de belediye de ikisi de sizin. TOKİ orada çok iyi işler yaptı, hatası yok demek için söylemiyorum. Ben önceki gün bu konuyu konuşurken orada bize adamlar anlattılar. Belediye başkanının işi. Bunun dışarı yansıması hoş bir şey olmayabilir. Bir belediye başkanı bunu nasıl düşünmüştür diye de kendi kendime düşündüm, rahatsız oldum. TOKİ’nin orada direnmemesi belki hatasıdır. Yaptığı yanlıştır iş ama illa her yanlışı yapacak diye bir şey de yok.” ifadelerini kullandı.

'HERKES BATIYA BAKMAKTAN FITIK OLMUŞ'

Çevrecilikle ilgili batıya benzer projelere değinen Güllüce, “Çevrecilikle ilgili olan tekliflere bakıyorsunuz 'San Diego’da' diye başlıyor adam. Ya kardeşim buranın San Diego ile hiçbir şeyi benzemiyor. Her şey farklı. Nüfusları az olduğu için azalmamasına yönelik proje yapıyorlar. Senin Sultanbeyli’de ise nüfusun 10 senede 10 katına çıkmış. Neresini benzeteceğiz bunun. Bizim yaptıklarımız çok doğru demek istemiyorum. O tarafa bakarak burayla ilgili hüküm verilemez. Zaten belki Türkiye’nin son 200 yıllık problemi de biraz buradan kaynaklanıyor. Hep böyle batıya bakmaktan boyun fıtığı, herkes batıya bakmaktan fıtık olmuş. O yüzden de ana sistemler bile ülkenin gerçeklerine uymayabiliyor, sistem bir kere bizimle tam örtüşmemiş.” şeklinde konuştu.

MMG’ye seslenen Güllüce, “Bizim MMG ile ilgili, benim istirhamım şu, bana tablet halinde uygulanabilirliği olan destek verin. 'Mecbur muyuz?' demeyeceğinizi biliyorum. Bana destek vermeye mecbursunuz.” şeklinde seslendi.

'ÇEVRE FANATİKLİĞİ OLUŞTU'

Çevre fanatikliği oluştuğunu söyleyen Güllüce, şunları söyledi: “Şimdi çevre fanatikliği oluştu. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ya da gelişmemiş ülkelerde bazı ülkeler, çevre bilinci, çevre mantığını oranın gelişmesiyle ilgili bir kırbaç olarak kullanıyor. O ülkeler kendilerini geliştirmeyle ilgili hangi projeyi yaparsa yapsın, diğerleri o ülkenin o noktada ilerlemesini istemiyorsa hemen bu enstrümanı kullanıyor ve o projeyi engellemeye çalışıyor. Kanadalılar, Fransızlar, Almanlar bizden daha mı az çevreci? Oralarda neden oluyor ya da bizde neden olmasın? Gibi bu soruları çoğaltabiliriz.” 

(dünyabülteni)