Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de gerçekleşen bağımsızlık referandumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin Kürtlerin kazanımlarına karşı olmadığını savunan Çalik, “Biz oradaki Türkmenlerin ve Arapların kazanımlarına da karşı değiliz. Birlik içinde yaşamalarını istiyoruz. Biz bütün bu belli bir devletin içinde olup da, o devletten ayrılmaya kalkışan referandum kararlarına karşıyız. Bu referandum kararı Kürtlere de acı getirecektir. Bu referandum kararının orda daha fazla çatışma getireceği için biz bu referandum kararına tümüyle karşıyız” dedi.

İspanya'da bulunan Bakan Çelik'in açıklamalarının satır başları şöyle:

“Biz Kuzey Irak’taki Kürtlere, Türkmenlere, Araplara çok destek olmuş bir ülkeyiz. Yakın zamana kadar orada memur maaşları ödenemiyordu. Biz onlara borç vermiş bir ülkeyiz. Oradaki etnik unsurların hepsinin barış içinde yaşamasını istiyoruz. Irak'ın toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Kuzey Irak'ın aldığı bu referandum kararı Irak'ın geleceğine fayda sağlayacak bir karar değildir. Orada çok tehlikeli bir oyun oynanıyor.

Türkler, Kürtler ve Araplar arasında yeni çatışmalar ortaya çıkaracak bir yaklaşımdır bu. Dikkat ederseniz bu referandum kararını alan Barzani, başkanlık süresi dolmasına rağmen 2 yıldır hukuki temeli olmayan bir başkanlık yapıyor. Kendi başkanlığını garanti altına almak için aldığı bir karar bu. Biz oradaki Kürtlerin kazanımlarına karşı değiliz.

Biz oradaki Türkmenlerin ve Arapların kazanımlarına da karşı değiliz. Birlik içinde yaşamalarını istiyoruz. Biz bütün bu belli bir devletin içinde olup da, o devletten ayrılmaya kalkışan referandum kararlarına karşıyız. Bu referandum kararı Kürtlere de acı getirecektir. Bu referandum kararının orda daha fazla çatışma getireceği için biz bu referandum kararına tümüyle karşıyız”