Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında ‘başkanlık sistemi’ üzerine açıklamalarda bulundu.

Bahçeli’nin açıklamalarından öne çıkan kısım şöyle:

"MİLLET TAMAM DİYORSA GÜNDEME ALINMALIDIR" 

“Ne yeni bir sisteme, ne yeni bir rejime gerek yoktur. Sonu macera olan arayışlara gerek yoktur. Devletin yeniden tanım ve tarif konusunda millet tamam diyorsa o zaman gündeme alınmalıdır. Her söz zaman kaybı, her teşebbüs yeni bir çatışma kaynağı olacaktır. Biz ne başaracaksak, mevcut sistem içinde düşünmeliyiz.”

“Çok başlılıktan şikayet edenler, bugün kaç başın olduğunu samimiyetle itiraf etmelidir. Sistemi inşa eden insandır. Her sistemin dayandığı sosyal, siyasal, hukuksal, tarihsel bir arka planı vardır. Türkiye Cumhuriyeti yükseldiği dinamiklerinden ayrılmadan başkanlık nasıl kurulacaktır? Başkanlık ihtiyaçtır diyenler, başka ihtiyaç ve taleplerle millet huzuruna çıkarsa nasıl mani olacağız. Sosyal ve siyasal dümenin ne tarafa döneceği az çok bellidir. Başkanlık sisteminin doğal bir yansıma olduğu tezi afakidir. Milletimizin beklentisi refah ve reformdur. İş, aş ve yoksulluğun kökten çözümüdür. Bu milli özlemlerin başkanlık sistemiyle anında gerçekleşeceği akla sığmayacaktır.”

"BU BİR PATİNAJ HALİDİR" 

“Takdir edeceğiniz üzerine bu bir patinaj halidir ve geleceğimiz için oldukça mahsurludur. Güçler ayırımını tek elde toplamak milletimizi buhrandan buhrana sürükleyecektir. Pusuda bekleyen Türkiye düşmanları zemin kollamaktadır. Bölücüler ülkeler arasında mekik dokumaktadır. Biz Türk milletinin her kararına saygı duyarız fakat düşünce ve çekincelerimizi açıkça paylaşırız. Sağa sola meyletmeden söylemeliyim ki bugünlere kolay gelmedik. Miras yedi gibi kazanımları elden çıkaramayız.”

KOALİSYON AÇIKLAMASI
“MHP'nin hukuki boyutta vereceği destek hükümet mantığı çerçevesinde ele alınmalıdır. MHP, önşart olarak terörle mücadelenin eksiksiz ve kesintisiz sürdürülmesinden yanadır. MHP, Türkiye'nin tarafında, Türk milletinin safındadır. Türkiye'nin bekası ve geleceği her türlü siyasi angajmanın üzerindedir. AKP'nin kurultayı sonrasında terörle mücadele zaafa uğrarsa, TBMM'de her türlü desteği vermekten çekinmeyiz, bunu da milli görev sayarız. Terörün kökü kazınana, kanlı silah teslim alanana kadar üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Yasal ve anayasal çalışmalar kendi mecrasında akacaktır. MHP, devletin ve hükümetin fiilen destekçisi olmuştur. Biz boşa atıp dolu tutma peşinde, yangından parsa tutma peşinde değiliz. Milli muhafet yeri geldiğinde ülkesi için ateşe atılır.”