IŞİD’in Mart ayında düzenlenen hava saldırılarında yaralandığı belirtilen lideri Ebubekir el Bağdadi’nin yerine geçici olarak Ebu Ala Afri’nin getirildiği açıklandı.

Newsweek’e konuşan Irak hükümeti danışmanı Dr. Hişam Haşimi, Iraklı eski bir fizik öğretmeni olan Afri’nin Musul’da yaşadığını belirtti.

Haşimi, Musul’un Hadar bölgesinde bulunduğuna inanılan Afri’nin örgüt içerisinde Bağdadi’den bile daha önemli kabul edildiğine dikkat çekti: “Evet, daha önemli, daha zeki ve ilişkileri daha iyi. Güçlü bir hitabete ve karizmaya sahip. IŞİD’in ileri gelenleri Afri’nin daha bilge ve liderlik konusunda yetkin olduğuna inanıyor.”

Haşimi, gerçek adıyla Hacı İman’ın Bağdadi’nin sağ kolu olmadan önce Tel Afer ve Ninova’da fizik öğretmenliği yaptığı, yayımlanan çok sayıda dini çalışması bulunduğunu ifade etti. Haşimi, Afri’nin Ebu Musab es-Suri’nin takipçilerinden biri olduğunu aktardı.

Ortadoğu Uzmanı ve ‘IŞİD: Terör Ordusunun İçerisinde’ kitabının yazarı Hassan Hassan da Haşimi’nin iddialarını doğrulayarak Afri’yi “En önemli oyunculardan biri” olarak tanımlıyor.

Hassan, “Ebu Ala’nın öneminin son aylarda, özellikle de örgütün Suriye ve Irak’taki taktiksel yenilgilerinin ardından arttığı görülüyor. Bağdadi’nin güvenlik gerekçeleriyle karar alma süreçlerine katılamadığı dönemde Bağdadi’nin sağ kolu el Anbari’nin yerine geçti” diyor.

Afri’nin Bağdadi’nin yardımcılığına getirilmeden önce IŞİD lideriyle örgütün farklı bölgelerdeki emirleri arasındaki koordinasyonu sağlayan isim olduğu belirtiliyor. Hassan, “Eyalet koordinatörlüğüne getirilmek, kendisine güven duyulduğunun göstergesi” ifadesini kullanıyor.

Afri’nin Ebu Ömer el Bağdadi ve Ebu Eyüp el Mısri’nin 2010’da öldürülmesinin ardından Usame bin Ladin’in El Kaide’nin Irak emiri olarak belirlemeyi düşündüğü isim olduğu öne sürülüyor.

Haşimi, Afri’nin el Kaide’ye katılmadan önce 1998’de Afganistan’a gittiğini söylüyor.

Afri’nin el Kaide’nin Suriye kolu el Nusra Cephesi ile IŞİD’in yeniden yakınlaşması taraftarı olduğu iddia ediliyor. (Evrensel)