CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin Suriye politikasını eleştirerek, “Biz Türkiye’nin batının egemen güçlerinin Ortadoğu’daki maşası olmasını kabul etmiyoruz” dedi.

 

Kılıçdaroğlu, dün akşam CNN Türk’te katıldığı Ankara Günlüğü programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

 

KOMŞULARIMIZLA SAVAŞA GİRERSEK KAYBEDERİZ

“Türkiye kendi tarihinde hiç bir dönem böyle bir açmaza düşmemiştir. Suriye’den Siviller geliyor. Kucağınızı açın her türlü güvenliği sağlayın. BM’yi devreye sokun. BM yardım etmek zorunda. Yarın (bugün) başlayacak Güney Afrika ziyaretimin ardından bölgeye giderek halkla temasta bulunacağız. BM’nin bu tablolar karşısında oluşturduğu bir hukuk var. Türkiye’nin batının egemen güçlerinin ortadoğu’daki maşası olmasını kabul etmiyoruz. Onlar ateşi elleriyle tutmak istemiyorlar. Ben kahin değilim. Olaylara bakarım, aklımı kullanırım. Biz Suriye halkının demokrasiye sahip olmasını isteriz. Petrol, doğal gazı ele geçirmek için, ‘Senin ülkende demokrasi yok’ diye gelmek bizim kabul edeceğimiz şeyler değildir. Irak’ta binlerce müslüman öldürüldü, binlerce kadına tecavüz edildi. Ne uğruna yapıldı? Demokrasi ve özgürlük. Irak’ta demokrasi ve özgürlük mü var? Türkiye bu coğrafyada komşuları ile savaş içine girerse kaybederiz.

 

ESAD’A BEN DEĞİL BAŞBAKAN ‘KARDEŞİM’ DEDİ

Ben hayatımda Esad’ın elini sıkmadım, kardeşim demedim, Esad’ın eşiyle, eşimi de alıp Bodrum’da tatil yapmadım, ortak bakanlar kurulu toplantısı düzenlemedim. Ben her zaman ‘Komşularımızda demokrasi olmalı’ dedim. Onları söyleyen, yapan Başbakan Erdoğan’dı. Ne zamanki, ‘İzlenen politikalar yanlıştır’ dedim. Siz Baasçısınız dediler. Ben hiç bir zaman Baasçı olmadım. Erdoğan’a seçilemediği ortamda özgürlük getiren ve milletvekili seçilmesini sağlayan CHP’dir. Baasçı diyenin alnını karışlarım.

 

EN ÇAPSIZ ADAM DAVUTOĞLU

Bu iktidar güç olma vasfını yitirmiştir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çapsız adamı Dışişleri Bakanı’dır. En hafif eleştiriler bunlar. Sıfır sorun diye başladı. Hangi komşumuzla aramız iyi. Ayakları yere basmayan bir Dışişleri Bakanı olabilir mi? Egemen güçlerin taşeronu olmasın. Önerilerimiz eksiz olabilir, yanlış da olabilir. Akıl akıldan üstündür. Ama Başbakan da kürsüye çıkıp Suriye konusundaki çözümünü söylesin. Batı’nın egemen güçleri Ortadoğu’yu yeniden şekillendirmek istiyorlar. ABD’nin İsrail’den sonra kendisinin sözünden çıkmayacak ikinci bir devlet kurmak istiyor. Bunu bilmemek için aptal olmak gerekiyor. Bu iktidar nasıl bunu bilmez. Blöfle dışpolitika yapılmaz. ABD bize istihbarat versin diyorlar. Başkasının kayığına bindiğiniz de istediğiniz yere değil, onun istediği yere gidersiniz. Bunu nasıl bilmezsiniz.