DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Batı Kürdistan'daki gelişmeleri selamladığını belirterek, "Suriye'deki bu durum, Kürtlerin ulusal birliğini Kuzeye de yayılarak tüm parçalardaki Kürtlerin birleşme çalışmasına hız katacaktır. AKP'ye ve Erdoğan'a geçmiş olsun" dedi.

Tuğluk, Kobani, Afrin, Dêrka Hamko ve Amude'de Kürtlerin demokratik özyönetim pratiğini hayata geçirmeye başladıklarını hatırlatarak, "Suriye'de yaşayan tüm halkların eşitlik, özgürlük temelinde kardeşçe bir arada yaşaması ve Suriye'nin demokratik birliği şiarıyla gerçekleşen bu devrimci atılımı selamlıyoruz" dedi.

Tuğluk, Batı Kürdistan'daki Kürtlerin mücadelesini "devrimci atılım" olarak değerlendirdi. AKP Hükumeti'nin 'müdahale' tehdidine de yanıt veren Tuğluk, 'Çılgın Türk' edaları ile sonuç alınamayacağını belirtti.

AKP Hükumeti'nin Suriye'deki gelişmelere ilişkin politikasını eleştiren Aysel Tuğluk, şu ifadeleri kullandı: "AKP, başından beri Suriye'de Kürtler bir hak kazanmasın diye strateji geliştirdi. Sünni Araplarla ilişki kurdular. Suriye muhalefetini Kürtlere karşı ajite ettiler. Ama bu politikaları tutmadı. Kürtler kendi başının çaresine elbette bakacaklar. 3 yıldır diğer partilerle de birleştiler. Suriye'deki Kürt özerkliğini başta Türkiye olmak üzere herkes tanımak zorunda. Oranın nasıl yönetileceği, nasıl bir sistem kurulacağı, Kürtlerin karar vereceği bir şeydir. Kürtler artık birlik olmayı başarabiliyor. Suriye'deki bu durum, Kürtlerin ulusal birliğini Kuzeye de yayılarak tüm parçalardaki Kürtlerin birleşme çalışmasına hız katacaktır. AKP'ye ve Erdoğan'a geçmiş olsun."

ANA AKIM MEDYAYA ELEŞTİRİ
Tuğluk, gerek ana akım medyanın, gerekse devlet yetkililerinin gelişmeleri doğru yansıtmadığına da dikkat çekti. Gelişmelere ilişkin ortada ciddi bir bilgi kirliliği, manipülasyon ve dezenformasyonun olduğunu dile getiren Tuğluk, AKP'li yetkilileri yalanladı ve yaşananların devrim niteliğinde olduğuna vurgu yaptı. DTK Eş Başkanı Tuğluk, şöyle konuştu: "Orada yaşananlar bazı devlet yetkililerinin dediği gibi ne öyle üç beş gencin birkaç mevziye bayrak asması ile açıklanacak kadar basit ve yüzeyseldir, ne de 'terör yuvası kuruluyor' retoriğiyle ifade edilip, 'buna müsaade etmeyiz' sloganıyla efelenilecek bir durumdur. Suriye Kürdistanı'nda yaşananlar siyasal bir devrimdir. Suriye Kürdistanı halkı, yaşadığı bölgelerde bir özyönetim pratiği hayata geçirmek üzere ayağa kalkmıştır. Onlarca yıldır BAAS'ın Arap milliyetçisi, militarist, bürokratik diktatörlüğünden geri alınıp halk meclisleri aracılığıyla bizzat halkın kendisine geçmektedir."

DTK Eş Başkanı Tuğluk, Suriye'deki Kürt hareketinin yaklaşık bir yıldır demokratik özerklik için hazırlandığını ifade etti, "İddia edildiği gibi ne Esad çizgisi, ne de Özgür Suriye Ordusu'nun çizgisidir. Tıpkı Türkiye'de Kürtlerin yürüttüğü mücadelede olduğu gibi, Suriye Kürtleri de üçüncü cephe siyaseti yürütmektedir. Yani dertleri, Suriye'de yaşayan tüm halkların özgürlük, eşitlik ve kardeşlik temelinde demokratik bir birlikte yaşama projesini mümkün kılmaktır. Dolayısıyla Suriye'deki Kürt halkının politik eğilimi ve mücadele geçmişinden bihaber bir biçimde kestirmeci görüşler ortaya atıp etiket yapıştırmak altı boş bir çabadır" diye konuştu.
(ETHA)