Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, seçim sonuçlarının hemen ardından, Osmanlı padişahların tahta çıkmadan önce kılıç kuşandığı Eyüp Sultan Camisi’nde “şükür namazı” kıldı. 

Tarihçi ve yazar Ayşe Hür, Erdoğan'ın namazını "Cumhuriyet mirasını reddederek onu aşan bir gelenek icat etmeye, kendisine gelenek yaratmaya çalışıyor. Halifelik makamını ihya etmeye çalışıyor" ifadeleriyle değerlendirdi.

Sibel Bahçetepe'nin Cumhuriyet'te yer alan haberine göre cami çıkışında açıklama yapan Erdoğan, “Milli irade ‘istikrardan başka çıkış yok’ dedi. Milletimden de en büyük istirhamım şudur, bir olalım, iri olalım, kardeş olalım. Hep birlikte Türkiye olalım. ‘Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet’ dedim. Bu dört başlık olmazsa olmazdır” dedi.

Batı medyasından gelen eleştirilere dikkat çeken Erdoğan “Milli iradeye niye saygı duymuyorlar? Onlara bunu sormak lazım. Niçin yüzde 52’ye saygı duymuyorsunuz? Yaklaşık yüzde 50 ile Türkiye’de parti iktidar oldu. Dolayısıyla buna da tüm dünyanın saygı duyması gerekir” diye konuştu.

Erdoğan, daha sonra Osmanlı padişahlarının yaptığı gibi anne ve babasının Karacaahmet Mezarlığı’ndaki mezarını da ziyaret etti.

'HALİFELİĞİ İHYAYA ÇALIŞIYOR'

Tarihçi ve yazar Ayşe Hür, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı ve 1 Kasım seçimlerinin ardından Eyüp Sultan Camisi’ne giderek şükür namazı kılmasını şöyle değerlendirdi:

“Erdoğan, Cumhuriyet mirasını reddederek onu aşan bir gelenek icat etmeye, kendisine gelenek yaratmaya çalışıyor. Türkiye’deki muhafazakâr İslam tabanın daha iyi tanıdığı şeyler daha çok Osmanlının ritüelleri, sembolleri, padişah isimleri... Osmanlı padişahlığının devamı için Osmanoğullarından, hanedanlıktan gelmek gerekiyor. Onu yapamayacağını bildiği için padişah benzeri halife, daha çok dini göndermelere başvuruyor. Halifelik kavramı ona daha uygun. Erdoğan, daha çok halifelik makamını ihya etmeye çalışıyor. Kılıç kuşanmak bilimle, sanatla, felsefeyle uğraşmamış insanların kendilerine en iyi ifade ettikleri alan, ordu askerlik, güç kullanımı. Hepsi Cumhuriyet geleneğinin karşıtı. ‘Balolarda vals yapıyorsunuz ama biz geleneklerimizi yapıyoruz’ mesajı veriyor.”