Aynur Bayram… Yıllardır elinde fotoğraf makinesi, teyp haber peşinde koştu. Yıllar sonra “Sarı Basın Kartı” almaya hak kazandı. Meclis'e görev yapmak için gittiğinde, “Maalesef, başörtülü olarak burada görev yapamazsınız” cevabıyla karşılaştı.

Yıllardır hak ve özgürlük ihlallerine karşı kalemiyle mücadele veren Gazeteci Aynur Bayram, çevresinden gelen yoğun talepleri değerlendirdi ve müracaatın son gününde Ankara 2. Bölge’den bağımsız milletvekili adayı oldu.

Müracaatının ardından Haberevet’e konuşan Aynur Bayram, “Bütün ayrımcılıklar gibi başörtüsü ayrımcılığı da bir insanlık suçudur. Başörtülü kadınlarımız bugüne kadar tabiri caizse siyaseti sırtlarında taşımış ama hak ettikleri yeri maalesef alamamıştır” dedi.

“BU BİR HUKUK MÜCADELESİ”

Tavrının AK Parti, MHP, CHP veya bir başka partiye tepki olarak nitelendirilmemesi gerektiğini ifade eden Bayram şöyle devam etti:
“Her partinin kendine göre bir stratejisi vardır. Ben, her türlü ayrımcılığa karşı bir gazeteci olarak, başörtüsü ayrımcılığıyla da meslek yaşantım boyunca mücadele ettim. Bu alanda yüzlerce haberim var. Yalnızca bu alanda değil tabii, vatandaşın çöpünün zamanında ve sağlıklı bir şekilde toplanıp toplanmadığından, sokakların, kaldırımların, caddelerin düzeninden tutun da çarşı pazardaki fiyat yangınına kadar çok sayıda habere imza attım. İnsanlarla diyalogum hep yapıcı oldu. Hiç kimseyi kırmamaya, görüşlerimle taban tabana zıt görüşleri savunanlarla tartışmalarımda bile nezaketi elimden bırakmamaya gayret sarf ettim. Her mücadele hukuk çerçevesinde verilmeli. Ve işte ben de şu anda tamamen hukuk kuralları çerçevesinde bir girişimde bulunmuş oluyorum.”

“BÜYÜK DESTEK VAR”

Adaylığının duyulduğu andan itibaren çok sayıda vatandaşın arayarak kendisine destek vaadinde bulunduğunu belirten Bayram, “İddialıyım. İddialı olmasam böyle bir yola çıkmazdım. İnanın benim gibi geliri yaşamını sürdürmeye zor bela yeten bir çalışan için çok büyük engelleri aşarak geldim” dedi.
Bayram, zorluklarından birini şu ifadelerle dile getirdi:

“Efendim, bir düzenleme çıkartmışlar; bir vatandaş bağımsız aday olmak isterse Yüksek Seç im Kurulu’na tam 7 bin 734 lira yatırmak mecburiyetinde. Eski para ile yedi milyar 734 milyon lira. Asgari ücretli bir vatandaş, bir sene boyunca yemese, içmese, kira, fatura ödemese bu parayı bir araya getiremez. Tuttum, borç, harç bu parayı bir araya getirdim. Bunun bir de kampanya masrafları var…Diyebilirsiniz ki; ey hanım, madem paran yok bu işe niçin girdin?.. Böyle bir soru akla gelirse, ben de derim ki; bir emekçi olarak servet sahibi olmamı mı beklerdiniz?.. Maaş dışında hiçbir gelirim olmadı. Maaşla da kiramı, faturamı ancak ödeyebildim. Gazeteciliğimi farklı amaçlarla kullanmış olsaydım, varlıklı bir vatandaş olabilirdim. Ancak, bu inancıma ihanet olurdu. Ve inancımın bir parçası olan örtüme ihanet olurdu. “

“BİRÇOK DAR GELİRLİ VATANDAŞ BİLEZİKLERİNİ VERİP DESTEK OLMAK İSTEDİ AMA…”


Devlete yatırması gereken yüklü miktarda parayı borç harç bir araya getirmeye çalıştığı günlerde birçok vatandaştan “Kolumdaki bileziği sana vereyim” teklifinde bulunduğunu belirten Bayram; “Kendilerine teşekkür ederek böyle bir şeyi kabul edemeyeceğimi söyledim. Buna hakkım yok. Kimsenin hakkı yok. İşte şimdi engelleri Allah’ın izniyle aştım ve aday oldum. Şimdi hep birlikte çalışma zamanı. Destek olmak istiyorlarsa dostlarım, Ankara 2. Bölgede benim için oy kullanabilirler. Bu bölgedeki yakınlarına ulaşıp bana destek vermelerini talep edebilirler. Facebook sayfama, bugünlerde faaliyete geçireceğim internet sayfama, twitter’daki freejournalistt adlı hesabıma katkıda bulunabilirler. ” dedi.

AYNUR BAYRAM KİMDİR?..

27.06.1980 Bursa Osmangazi doğumlu. Gazeteciliğe 2007 yılında Dost TV’de program yapımcısı olarak başladı. İL gazetesinde muhabir olarak çalışıyor, haberevet.com’da köşe yazıları yayınlanıyor. Bir yandan çalışan bir yandan öğrenimini sürdüren Aynur Bayram, ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdi. Niğde Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı bölümünden mezun oldu. Ve şu anda 2. Üniversite’ye devam ediyor. Gerek öğrenim gerek meslek hayatında “başörtüsü yasağına” muhatap oldu. Bağımsız aday olmaya da, Meclis’te mesleğini icra etmesi engellendiğinde karar verdi.”

BAYRAM’IN ADAY OLDUĞU ANKARA 2. BÖLGE’DEKİ İLÇELER:

Altındağ, Akyurt, Ayaş, Beypazarı, Çubuk, Çamlıdere, Elmadağ, Güdül, Kalecik, Kazan, Keçiören, Kızılcahamam, Nallıhan, Pursaklar, Yenimahalle.

BUGÜN