CHP Ankara Milletvekili Avukat Şenal Sarıhan, AYM’nin HDP Milletvekili Gülser Yıldırım’ın kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gazete Karınca'nın haberine göre, AYM’nin Yıldırım’ın tutukluluğuna ilişkin verdiği kararın gerekçelerinin tamamen hukuksuz ve daha önce verdiği kararlarla çeliştiğini ifade eden Sarıhan, “Her hukuk ihlali demokrasi umudumuzu yok ediyor” dedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tutuklu Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın yaptığı bireysel başvuruyu dün reddetti.

AYM’nin ret gerekçesinde ise Yıldırım’ın başvurusundaki vurgular hatırlatılarak, “başvuru yollarının tüketilmemiş olması nedenleriyle başvurunun kabul edilemez olduğu” ifade edildi.

‘BALBAY VE HABERAL KARARLARI İLE ÇELİŞİYOR’

AYM’nin bu kararına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Şenal Sarıhan, tepki gösterdi.

Meclis Genel Kurulu’nda söz alan Sarıhan, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın AYM kararıyla tahliye edilmesini hatırlatarak, şunları söyledi:

AYM yeni bir ilginç kararın altına imza attı. Aynı Anayasa Mahkemesi, tamamen benzer konuda 2013 yılında Sayın Haberal ve Balbay’la ilgili çok farklı bir karar vermişti ve ‘Siyasetçiler kendilerini temsil etmekle kalmazlar, seçmenlerini temsil ederler. Anayasa’nın kendisine vermiş olduğu 67’nci maddeden kaynaklanan hakları, yani temsil hakları, onları koruyucu haklardır. Nitekim dokunulmazlık da bunun devamı olan bir durumdur. Siyasi kişilerin tutuklu kalmaları hem Anayasa’ya hem uluslararası sözleşmelere aykırıdır’ ifadelerini kullanarak, 2 tutuklu vekil arkadaşımızın özgür kalmalarını sağlayacak olumlu bir adım atmıştı. Bugün ise HDP Mardin Vekili Sayın Yıldırım’la ilgili, 2013 yılındaki kararın tamamen tersi yönde bir karar verdi.

‘AYM NASIL BİR İNCELEME YAPTI MERAK EDİYORUM’

CHP’li Sarıhan, AYM’nin HDP’li Yıldırım’ın itirazını reddederken kurduğu gerekçelere yönelik olarak ise “AYM ne yapmış? Nasıl incelemiş ve bu sonuca varmış? Bu soruların yanıtını gerekçeli kararda görmeyi umut ediyorum ama yanıt alabileceğimizi sanmıyorum” dedi.

AYM, BALBAY İÇİN NE DEMİŞTİ?

AYM, Ergenekon davasında ‘hükümeti düşürmeye teşebbüs’ suçlamasıyla 34 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın hak ihlaline uğradığı gerekçesiyle yaptığı bireysel başvuruya ilişkin kararında “Yasama faaliyetlerine katılmadıkları gerekçesiyle milletin temsil yetkisi ölçüsüzce ihlal edilmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

AYM’nin bu kararı sonrası Balbay, cezaevinden tahliye edilmişti.

HDP’li Yıldırım, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili olduğu dönemde de tutuklanmış, ancak AYM’nin verdiği Balbay kararına rağmen yine tahliye edilmemişti.

(Kaynak: Karınca)