AYM, bu karar ile birlikte sekizinci kez sokağa çıkma yasağına ilişkin tedbir taleplerini reddetmiş oldu.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaralı oldukları ve sağlık hizmetlerine erişemedikleri ileri sürülen 31 kişi, Anayasa Mahkemesi’ne biresyel başvuruda bulundu. Yaşama hakkı, işkence ve eziyet yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiği iddialarını ileri süren 31 kişi, sokağa çıkma yasağına ilişkin tedbir kararı uygulanmasını istedi.

AYM’nin gerekçeli kararında şu ifadeler yer aldı: “Valiliğin son verdiği bilgilerden, avukatların belirttiği adreslere gidildiği ancak yaralı olduğu iddia edilen kişilere ulaşılamadığı anlaşılmıştır. Bu husus dikkate alındığında, başvurucu olduğu belirtilen kişilerin sağlık hizmetlerine erişimi yönünden bu aşamada tedbir talepleri hakkında bir karar verilemeyeceği sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte kamu makamlarının, kim olduklarına bakılmaksızın başvurucu olduğu belirtilen kişilerin bulundukları yerin tespiti ve sağlık hizmetlerine erişimleri için gerekli tedbirleri alması demokratik bir hukuk devletinde bireylerin yaşam haklarının korunması yükümlülüğünün bir gereğidir.”

Tedbir kararı verilmesine yer olmadığına karar veren AYM, kamu makamlarının, kim olduklarına bakılmaksızın başvurucu olduğu belirtilen kişilerin bulundukları yerin tespiti ve sağlık hizmetlerine erişimleri için gerekli tedbirleri almaya devam etmesine hükmetti. Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan başvurucu olduğu belirtilen kişilerin hayatını kaybedenler arasında olup olmadıklarının bildirilmesinin istenilmesine karar veren AYM, Şırnak Valiliği’nin sonraki gelişmelerden Anayasa Mahkemesi’ni gecikmeksizin bilgilendirmesine hükmetti.

AYM, bu karar ile birlikte sekizinci kez sokağa çıkma yasağına ilişkin tedbir talebinin reddine karar vermiş oldu. AYM, daha önce Tahir Elçi, Meral Danış Beştaş ile Cizre ve Sur’da yaşayan vatandaşların tedbir taleplerinin reddine karar vermişti.