BDP Batman milletvekili Ayla Akat Ata, Paris'te gerçekleşen ve üç Kürt kadının ölümüyle sonuçlanan suikast ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi...

Hatırlanacağı gibi Paris’te 9 Ocak 2013’te üç Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’a yönelik olarak gerçekleştirilen cinayetle ilgili tutuklu Ömer Güney'e ait olduğu belirtilen bir ses kaydı ve MİT’e ait olduğu öne sürülen belge ortaya çıkmıştı.

Ses kaydındaki videoda Ömer Güney'in bir yakınına verdiği bilgiler ve iki şahısla katliam planlarına dair yaptığı görüşmelerin olduğu iddia ediliyor.

Haber sitelerine düşen bir belgede ise, MİT'in Güney'e Sakine Cansız'a yönelik suikast düzenlemesi karşılığında 6 bin avro ödeme yapıldığı iddia ediliyor.

Soru önergesinde Ata, "GİZLİ" ibareli ve "arz notu" başlıklı belgenin 18/11/2012 tarihini taşıdığını bu tarihin Güney'in suikastın ardından aracında bulunan pasaportuyla ortaya çıkan Türkiye ziyaretleriyle de çakıştığı hatırlatıldı.

"Belgede MİT daire başkanı Uğur Kaan Ayık'a ek olarak üç MİT yetkilisinin daha imzasının bulunduğu görülmektedir. Belgede “Sara kod adlı Sakine CANSIZ” adı geçmekte ve “söz konusu örgüt mensubunun etkisiz hale getirilmesine yönelik operasyonel bir tasarlama” ifadesi kullanılmaktadır."

HÜKÜMET ÇALIŞMA BAŞLATTI MI?

Önergede, bu bağlamda şu sorular soruldu:

* Ömer Güney'e ait olduğu ileri sürülen videonun teknik incelemesi yapıldı mı? Videodaki seslerin kimlere ait olduğu tespit edildi mi? Edilmişse bu şahıslar kimve hangi kurumlara bağlı çalışıyor?

* Güney suikast öncesinde Türkiye'ye gelişlerinde kimlerle görüştü?Bu kişiler hangi kurumlara bağlı çalışıyor?

* Güney'in Türkiye'de yaptığı görüşmelerde kendisine para ve silah yardımı yapıldı mı?

* MİT'in Paris suikastı öncesinde Ömer Güney'le görüşmesi oldu mu?Olmuşsa bu görüşmelerin içeriği ne? Güney'e suikast emri verildi mi? Verilmişse bu emir kimler tarafından ve nerede iletildi?

* Videoda Güney'e ait olduğu iddia edilen ses tarafından Fransız istihbaratının Güney'i takip ettiği ifade ediliyor. Tetikçi Fransız istihbaratı tarafından takip edildiği ve Türkiye bağlantıları da olduğu halde katliamın önlenmemiş olması uluslararası bir komploya işaret ediyor. Hükümetinizin bu sürece ilişkin bilgisi ve dahli ne şekilde?

* Videoda Güney'in Belçika'dan silah temin etmeyi planladığı yönündeki ifadelerde kimleri kast ettiği tespit edildi mi? Hükümetinizin bu kişileri ve ilişkileri açığa çıkarmak yönünde bir girişimi bulunuyor mu?

* Basına sızan belgede imzası olduğu görülen MİT yetkililerinin suikastla ilişkisini tespit etmek amacıyla bir soruşturma başlatıldı mı?

* İlgili belgede “lejyoner” kod adıyla geçen MİT ajanının kimlik bilgileri neler?

* Videonun ve belgenin basına sızmasıyla suikastın Türkiye devleti bağlantılı kurumların dahiliyetiyle işlendiğine dair kanı arttı. Bu anlamda hükümet olarak suikastın işlenmesinde payı olan kişi ve kurumların tamamının ortaya çıkarılması yönünde kapsamlı bir çalışma başlatıldı mı? Başlatılmışsa bu çalışma ne aşamada?

* Hükümetiniz suikastin bir an önce aydınlatılması ve tüm sorumlularının açığa çıkarılması amacıyla Fransız devletiyle ortaklaşa bir çalışma yürütüyor mu? Yürütmekte ise bu çalışma ne aşamada? 

(Bianet)