Halkların Demokratik Partisi sözcüsü ve Kars milletvekili Ayhan Bilgen, 10 soruda 2017 söyleşilerinde Ayşegül Doğan’ın konuğu oldu. 

Ayhan Bilgen, 2017’nin üç kritik gelişmesi olarak 2017 referandumu, olağanüstü hal uygulamasının uzatılış biçimi yani MGK toplantısı yokken varmış gibi tavsiye kararı hazırlanması ve Trump’ın ABD başkanlığı koltuğuna oturmasını saydı. 

HDP’lilere yönelik gözaltı ve tutuklamaları da değerlendiren Ayhan Bilgen, kendisinin resmi doğum günü olan 28 Ocak’ta gözaltına alınmasını “devletin doğum günü hediyesi” ironisiyle anlattı. İki kere tutuklanıp üç kere tahliye edildiğini hatırlatan Bilgen, kitabının “neden buradayız” sorusu etrafında, özeleştiri gereğini de dile getiren bir uzunca mektup olduğunu ifade etti. Siyaset yapma tarzına ve siyasetin sorunlarına, Türkiye’nin içine girdiği çözülme ve toplumsal yozlaşmaya ilişkin iki kitap çalışması daha olduğunu söyleyen Ayhan Bilgen, içerdeyken olan bitene daha dışarıdan bakılabildiğini de dile getirdi. 

Bilgen’in sözlerinden bazı kesitler şöyle: “İddianamelerimize yazılan Murat Karayılan tweet’iydi. Bir devlet bütün stratejisini güvenliğe kodlar, varını yoğunu her şeyini, ekonomisini dış politikasını, (tırnak içinde söylüyorum) terörle mücadele ve güvenlik sendromuna çevirir, ama otuz yıldır mücadele ettiği örgütün dağda bir tweet atarak bir siyasi partiye talimat verdiğine inanıyorsa ve Anayasa Mahkemesi kararlarına yazılacak düzeye gelmişse, yok artık denilecek noktaya gelmişizdir.” “Rojava süreci Ortadoğu’da uzun süre etkili olacak.” “Türkiye’deki referandum bir yol ayrımıydı. Rejim yarım yamalak temsili demokrasiydi. 

Tek adam rejimi tescillenmiş oldu.” “Ortadoğu, artık Suud krallarının mantığıyla yönetilemez. Aynı şekilde bölge Baas partilerinin zihin dünyasıyla yönetilemeyecek. Şekli, sembolik, cumhuriyet gibi, demokrasi gibi görünen rejimler, Türkiye’yi de dahil ediyorum, asla eskisi gibi yönetilemeyecek.” “Mağdurları dayanışma ağları beni çok heyecanlandırdı.” “Cezaevinde, 12 Eylül dönemini anlatan diziler izledim. İlginç geldi. Beni motive eden şeylerden biri türkü dinlemektir. Pir Sultan’dan Nesimi’den deyişler dinlemek her şart altında beni motive etmeye yeter.”

Kaynak: Gazete Duvar