HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen ile ilgili tahliyesinden sonra verilen tutuklama kararı yapılan itirazla kaldırıldı.

Ayhan Bilgen'in itirazı üst mahkeme tarafından kabul edildi.

Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi Bilgen hakkında verilen tutuklamaya yönelik yakalama kararını kaldırdı.

Mahkeme, Bilgen’in yasama dokunulmazlığı olduğu ve fezlekeye konu olmayan bir soruşturma nedeniyle tutuklanamayacağına hükmederek, Bilgen hakkında verilen kararın yasaya ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle kaldırılmasına karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Eski HDP Sözcüsü Bilgen, 29 Ocak’ta Ankara Esenboğa Havaalanı’nda gözaltına alınarak Diyarbakır’a getirilmiş, Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki ifade işlemlerinin ardından tutuklama talebiyle sevk edildiği Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nce ‘adli kontrol’ ve yurt dışına çıkış yasağı kararı verilerek serbest bırakılmıştı. Bilgen, soruşturmayı yürüten savcının itirazı üzerine, 31 Ocak’ta tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne konulmuştu.

Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi 8 Eylül’de yaptığı aylık tutukluluk değerlendirmesinde, Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Bilgen'in tahliyesine karar vermişti.

Bilgen hakkında verilen tahliye kararına savcı itiraz etmiş, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi de, Bilgen’in tekrar tutuklanmasına yönelik karar vermişti.

SEVİNME İMKANI VERMİYOR

Mezopotamya Ajansı'na (MA) konuşan Bilgen, "Diğer milletvekilleriyle ilgili devam eden yargılama süreçlerindeki tablo yine gazeteciler ve insan hakları savunucularının karşı karşıya bulunduğu durum, ne yazık ki olması gereken tahliye kararına bile sevinme imkanı vermiyor. İlk tahliye sonrası yeniden tutuklama istemi zaten hukuki değildi. Herkesin özgür olduğu, yargının bir siyasi hesaplaşma aracı olmaktan çıktığı ortama kavuşmak için çok daha kararlı ve güçlü bir mücadele vermek gerekiyor" dedi.