Cumhurbaşkanlığı yardımcıları, cumhurbaşkanlığı vekaleti ve bakanların atanması ile ilgili kritik 10’uncu madde üzerine CHP ve HDP’nin madde metninin düşürülmesi yönünde verdiği önergeler görüşüldü.

Önergeyle ilgili konuşan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, başkanlık sisteminden daha kötü olanın başkanlık sisteminin deforme edilmesi olduğunu söyledi.

Gergin başlayan Anayasa değişikliği ikinci tur görüşmelerinde 8 ve 9. Maddelerin kabul edilmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı yardımcıları, cumhurbaşkanlığı vekaleti ve bakanların atanması ile ilgili 10’uncu madde üzerine CHP ve HDP’nin madde metninin düşürülmesi yönünde verdiği önergeler görüşüldü.

Önerge üzerine konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, başkanlık sisteminden daha kötü olanın başkanlık sistemin deforme edilmesi olduğunu belirterek, sistemlerin ihtiyaçlardan kaynaklandığını ancak bunun böyle olmadığını söyledi.

Tasarıyı getirenlerin, “koalisyona karşı oldukları” yönündeki sözlerine rağmen, MHP ile koalisyon kurulabileceğine ilişkin sözlerin tutarsızlık olduğunu dile getiren Bilgen, “Bir karar verin koalisyona karşı mısınız değil misiniz. Biz tersini savunuyoruz, uzlaşma ve koalisyon olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Bilgen, 15 Temmuz darbesinin başarılı olması halinde darbecilerin bile bundan daha kötü bir tasarı hazırlamayacağını söyledi. Bilgen’in konuşmasının ardından HDP’nin verdiği önerge reddedildi.