HDP sözcüsü Ayhan Bilgen,” Yeni anayasa önerisi Meclis gündemine gelecekken, anayasal bir konuyu imzaya açmak ve gündeme getirmek, bunun aslında başkanlık eksenli bir anayasa ile ilgili bir test süreci olduğunu yani AKP’nin kendi gücünü test etme ve ittifaklarını yoklama girişimidir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen ve Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Bilgen, önümüzdeki günlerde Meclis gündemine dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda değişiklik önerisinin AK Parti tarafından imzaya açıldığını anımsatarak şunları söyledi:

DOKUNULMAZLIK TARTIŞMALARI

“Biz başından beri bu konuda tavrımızı çok net koyuyoruz. Bu sorunun hem siyaseti koruyarak, siyasetin önünü kapatılmasını engelleyecek biçimde ama hem de dokunulmazlığın bir suç işleme mekanizmasına dönüşmesini de engelleyecek bir düzenleme olması için önerimizi yaptık.

“Ama bir kaç ay içerisinde zaten bir yeni anayasa önerisi Meclis gündemine gelecekken, anayasal bir konuyu imzaya açmak ve gündeme getirmek, bunun aslında başkanlık eksenli bir anayasa ile ilgili bir test süreci olduğunu yani AKP’nin kendi gücünü test etme ve ittifaklarını yoklama girişimidir.

“Bu sınavı Sayın Davutoğlu başarı ile verirse dokunulmazlık konusunda Cumhurbaşkanı’nın talimatlarına uygun bir rol oynayabilirse başkanlık sınavı da onun vermesi yönünde bir süreç işleyecek ama bu çaba Türkiye’nin çok ciddi sorunları varken toplumun gündemini buraya odaklamak, siyasetin yetmezliği zaafını örtme girişimidir.

“Dokunulmazlık konusu artık bir yeni anayasa düzenlemesinde ele alınsın ve bu konuyu şu andaki Türkiye toplumunun karşı karşıya kaldığı büyük felaketin önünde bir gündem halinde sunmaktan da iktidar partisi bir an önce vazgeçsin.”

DEVLET BAHÇELİ

“Doğrusu taş üstünde taş, gözde üstünde baş, olması gereken ifadeyi, ‘taş üstünde taş, baş üstünde baş’ diye paylaşanlar önce Türkçe deyimlerle ilgili daha dikkat olursa iyi olur.

“Ama bu referans verdikleri ve bugüne kadar bir yol haritası olarak hükümetin önüne koydukları bu yöntem bu coğrafyanın tarihinde Moğolların Timur’un, yağmacı barbar kavimlerin halklara yaptıklarının bir hatırlatılmasıdır.

“Türk kimliği ile övünmek istiyorlarsa Anadolu’da büyük kırımlar yaşanırken, barışı ve güveni sağlayanları referans alsalar, ülkeye daha yakışacak bir iş yapmış olacaklar. Gerçek vatanseverliği de orada aramak gerekiyor.”

ENSAR VAKFI

Bilgen’in ardından konuşan Konca ise HDP’nin Ensar Vakfı’nda yaşanan cinsel istismara ilişkin tutumuna değindi.

Konca, “Bunu parti olarak ve Kadın Meclisi olarak o günden bu güne kadar takip ettik. Parlamentoda bu ağır suçun araştırılması için önerge verdik. Araştırma komisyonunun kurulması noktasında çalışmalarımız oldu. Fakat önergede bu ağır suçun faili olmadıkları adına tecavüzü araştırmama adına ellerini kaldırma çok büyük bir sorumluluktur. Faili oldukları birçok suça ilişkin tutumlarını da ortaya koydular” dedi.

Konca, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hakkında gensoru verdiklerini belirterek, önergenin reddedilmesi noktasında AKP ve MHP’nin ortak bir karşıt durum sergilediklerini anımsattı.

Konca, Meclis Araştırma Komisyonu’nun Ensar Vakfı’dan başlamak üzere bütün kurumlarda çocukların yaşadıklarını araştırması ve temel çalışmasının da bu konu başlığının olması gerektiğini söyledi.

Konca, “Bugüne kadar cinsel istismara, kadına yönelik şiddette Cumhurbaşkanı’ndan Başbakan’a kadar ciddi anlamda arkasında duruldu. Hukuk yerine getirilmedi. Bunların üstü örtüldü ” diye konuştu.

ALTAN TAN

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın Ensar Vakfı’na ilişkin açıklamalarına da değinen Konca, “konunun tek tek bireylerin açıklama yapıp politik malzeme haline getirilmesi yerine sorumluların derhal açığa çıkartılması gerektiğini” düşündüklerini kaydetti.

VATANDAŞLIKTAN ÇIKARMA

Erdoğan’ın ortaya attığı “Vatandaşlıktan çıkartma” tartışmalarına dair de değerlendirmelerde bulunan Kocan, “Bunlar hepsi gündem saptırmadır. Biz de HDP olarak Cumhurbaşkanı’na bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak vatandaşlık haklarını yeniden hatırlatmak isteriz. Sorumlu bir Cumhurbaşkanı gibi davranmıyor” dedi.

(Kaynak: İmc)