CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün, Maltepe Belediyesi’nin “cemevleri ibadethanedir” kararını yargıya taşıyan Maltepe Kaymakamı Necip Çakmak hakkında ayrımcılık yaptığı ve görevi kötüye kullandığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Aygün avukatı İnan Yılmaz aracılığıyla savcılığa yaptığı suç duyurusunda Kaymakam Necip Çakmak’ın ayrımcılık, görevi kötüye kullanma ve ibadete engel olma suçlarını işlediğini belirtti. İleri Haber’den Rıfat Doğan’ın haberine göre, suç duyurusunun dilekçesinde şikayet nedenleri şöyle sıralandı:

- Şüpheli açık bir biçimde görevi olmayan bir konuya el atmakta ve ibadethane kavramını kendi dünya görüşüne göre yorumlamakta ve Aleviler aleyhine ayrımcılık yapacak şekilde Alevilerin ibadethanelerine diğer dinsel ve mezhepsel görüştekilerin ibadethanelerine tanınan ayrıcalıkların tanınmasını engellemeye çalışmaktadır.

- Davaya gerekçe yapılan, belediye meclis kararının laikliğe aykırı olduğu iddiası bir bahaneden ibarettir. Böylece kaymakamlık davasını yasal bir kılıf içerisine sokmaya çalışmaktadır. Fakat bu davada asıl maksat cem evlerinin ibadethane olarak tanınmasını engellemeye çalışmak böylece Alevi-Kızılbaş değerlerinin yaşatılmasını önüne geçerek onların Sünni İslam politikası çerçevesinde asimile olmasını sağlamaktır.

- Eğer şüpheli  bu tür kararların laiklik ilkesine aykırı olduğunu düşünüyor ise kendi ilçesi sınırları içerisindeki çok sayıda okulun ihtiyaç olmadığı halde İmam Hatip okuluna dönüştürülmesi, ihtiyaçtan fazla cami olmasına rağmen yeni camilerin ve mescit gibi yerlerin açılması kararlarına da aynı gerekçe ile dava açması gerekirdi.

- Şüpheliye ibadet yerlerini belirleme görevi verilmediği gibi, laik bir devlette hiçbir kimseye bu yetki verilmemiştir. Laik bir devlet kişilerin ibadetine, ibadet yerlerine karışmama gibi negatif bir görevle yükümlüdür. Oysa şüphelinin de aralarında bulunduğu çoğu kamu görevlisi özellikle Sünni Müslüman olmayan mezhepler ve kişiler yönünden kendilerini adeta görevli saymakta ve onların ibadetlerini engellemeyi bir görev bilmektedirler.

- Bu açıdan şüpheli kanunla kendisine tanınmayan bir yetkiyi kullanmaya çalışmakta olduğu gibi bir an için böyle bir görevi olduğu kabul edilse bile bunu kötüye kullanarak Alevileri rencide etmeye çalışmaktadır. Bu suretle Alevilerin cem evlerini kullanmasına engel olarak ibadetlerini yerine getirmelerine de üstü kapalı bir şekilde engel olmaya çalışmaktadır.

Aygün’ün avukatı Yılmaz, şüpheli hakkında gereken kovuşturmanın yapılarak kamu davası açılmasını talep etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin “Cemevleri ibadethanedir” kararına rağmen İstanbul’da Maltepe İlçe Kaymakamı Necip Çakmak, cemevlerini ibadethane sayan Maltepe Belediye Meclis kararının iptali için Bölge İdaresi Mahkemesi’ne dava açmıştı.