Cumhuriyet’ten İlhan Taşçı’nın haberine göre, AKP, yargının üç sacayağından biri olan avukatları yargılamanın “dışına” çıkarmaya hazırlanıyor. Ceza Muhakemesi Yasası’nın “Duruşmada Hazır Bulunacaklar” başlıklı 188. maddesine eklenecek tümceyle avukat duruşmada olmasa da sanık hakkında karar verilebilecek. Bu düzenleme, Balyoz davasında avukatların savunma haklarının kısıtlandığı gerekçesiyle duruşmalara katılmamaları nedeniyle yaşanan “kilitlenmenin” aşılmasına yarayacak bir formül olarak değerlendiriliyor. Ankara Barosu Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, getirilmek istenen düzenlemeyi “avukatı dışlayarak şeklen hüküm kurma telaşı” olarak nitelendirirken “Tabiri caizse bildiğini okumaya devam etmektir. Bu da kişiye özel bir kanundur” dedi.

 

TBMM Adalet Alt Komisyonu’nda bulunan “yargı reform paketi” olarak nitelendirilen tasarıyla, Ceza Muhakemesi Yasası’nın “Duruşmada Hazır Bulunacaklar” üst başlıklı 188. maddesinin birinci fıkrasına tek tümcelik bir ekleme yapılacak. Buna göre, CMY’nin 188. maddesinin “Duruşmada, hükme katılacak hâkimler ve savcı ile zabıt kâtibinin ve kanunun zorunlu müdafiliği kabul ettiği hallerde müdafiin hazır bulunması şarttır” hükmünü içeren birinci fıkrasına, “Ancak savcının esas hakkındaki mütalaasının zorunlu müdafiin de hazır bulunduğu duruşmada açıklanmış olması veya mütalaanın zorunlu müdafie yazılı tebliğ edilmiş olması durumlarında, çocuklar hakkında görevlendirilmiş olanlar hariç olmak üzere, hukuken kabul edilebilir bir mazereti olmayan zorunlu müdafiin yokluğunda da karar verilebilir” cümlesi eklendi.

 

Bu düzenlemenin yasalaşması durumunda, savcının esas hakkındaki görüşünü açıklamasının ardından avukatın duruşma salonunda olup olmadığı “anlam ifade” etmeyecek.

 

‘ADİL YARGILAMAYA AÇIKÇA AYKIRI’

Mahkeme de savunmanın yokluğunda hükmünü verebilecek. Türkiye Barolar Birliği, görüşünü soran Adalet Bakanlığı’na verdiği yanıtta, değişikliğin “adil yargılanma ilkesine, savunma hakkına ve eşitlik hakkına açıkça aykırı” olduğuna işaret etti.

 

AVUKATSIZ YARGILAMAYA CHP TEPKİSİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, bu yönde yapılacak bir değişikliğin “kabul edilemez ve adaleti yok edecek bir büyük hata olacağını” söyledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, AKP’nin sanık avukatı duruşma salonunda olmasa da sanık hakkında karar verilebilmesine yönelik çalışması olduğuna dair haberler üzerine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bugüne kadar birçok darbe gördüğünü ama hiçbir darbede avukatların yargılama sürecinin dışında tutulmadığını hatırlattı.

 

AKP’nin yapılması planlanan değişiklikle, darbe süreçlerini aratmayacak bir adım atmak üzere olduğunu belirten Tanrıkulu, açıklamasında “AKP, yargının üç sacayağından biri olan savunma kurumunun temsilcisi olan avukatları yargılamanın ‘dışına’ çıkarmaya hazırlanıyor. Bu yaklaşımı savunma hakkı bakımından kabul etmek mümkün değildir. Yargılamada son söz savunmanındır. Savunma temsilcisi olan avukatları yok sayan anlayışın hükmü, halkın hükmü olmayacaktır” ifadelerine yer verdi. Tanrıkulu, AKP’nin adalet sistemini bütünüyle kontrol altına almayı amaçladığını, hükümetin yargının demokratik işleyişine ters ve savunmayı yok sayan yaklaşımlarla adil yargılanma hakkını tamamen ortadan kaldıracağını, hükmün yürütme organının hükmü haline geleceğini ifade etti.

 

Son yapılan anketlerin sonucuna göre halkın yüzde 70'ine yakınının adil yargılanma hakkının olmadığına inandığını hatırlatan Tanrıkulu, “AKP bunu düzelteceğine, adalete olan inancı güçlendireceğine adaletin olmadığı bir ortamı yaratmaya hızlı bir biçimde devam ediyor. AKP’nin insan haklarının diğer alanlarında olduğu gibi, adil yargılama hakkı alanında da Türkiye’yi dünyanın bu konuda sicili bozuk ülkeleri arasında şampiyon yapacağına olan inancımız tamdır“ dedi