Yeşil Sol Parti (YSP) Eşsözcüleri Eylem Tuncaelli ve Naci Sönmez'in gözaltına alınması ardından Avrupa’da pek çok siyasi parti temsilcisi, gözaltılara tepki gösterdi ve Sönmez ile Tuncaelli’nin derhal serbest bırakılmaları çağrısında bulundu.

9 Şubat’ta sabah saat 06.00 civarında Terörle Mücadele Timleri (TEM) tarafından çeşitli siyasi partilerin başkan ve yöneticilerine yönelik operasyon düzenlendi. Farklı noktalarda eş zamanlı olarak yapılan ev baskınlarında, aralarında Yeşil Sol Parti eşsözcüleri Naci Sönmez ve Eylem Tuncaelli’nin de bulunduğu HDP bileşeni partilerin yöneticileri gözaltına alındı. Gözaltıların ardından olaya tepkiler de gecikmedi. Birçok Avrupa Yeşil lideri sosyal medya ve parti hesaplarından duruma tepki gösterdi.

“SİYASİ PARTİ FAALİYETİ SUÇ DEĞİLDİR”

Avrupa Parlamentosu Yeşiller/EFA grubu Eşbaşkanları Ska Keller ve Phillippe Lamberts ile, Avrupa Yeşiller Partisi eşbaşkanları Monica Frassoni ve Reinhard Bütikofer ortak bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada, “Sabahın erken saatlerinde gerçekleşen Eylem Tuncaelli ve Naci Sönmez'in keyfi ve çirkin tutuklanmalarına ilişkin Türkiyeli yetkililerden hemen bir açıklama beklemekteyiz. Bir an önce serbest bırakılmalarını talep ediyoruz. Bu olay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki Türkiye'de hukukun üstünlüğü ilkesinin gün geçtikçe daha da fazla çiğnendiğinin birçok örneğinden sadece biridir. Mart ayında yapılacak olan AB-Türkiye görüşmelerinde, Avrupalı liderlerin mülteci anlaşmasının esiri olmayı bırakıp, kendisine bu tarz davranışların kabul edilemez olduğunun açık bir sinyalini vermesi gerekmektedir. Siyasi parti faaliyeti suç değildir ve bu, herhangi özgür bir siyasi kuruma karşı büyüyen hoşgörüsüzlüğün diğer bir kanıtıdır. Ayrıca AB nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Faruk Kaymakçı'yı gözaltına alınmalarının ardındaki sebepleri öğrenmek için toplantı yapmak üzere çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca Avrupa Yeşiller Partisi eşbaşkanı Monica Frassoni, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Türkiye'de demokrasiye yapılan saldırıların kabul edilemez olduğunu, Eylem Tuncaelli ve Naci Sönmez'in derhal serbest bırakılmasını ve AB'nin bu konu hakkında harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Rebecca Harms da Türkiyeli meslektaşlarının derhal serbest bırakılması gerektiğini bildiren bir tweet yayınladı.

“MESLEKTAŞLARIMIZI ÖZGÜR BIRAKIN”

Hollanda Yeşil Sol Parti Başkanı Jesse Klaver ise, "Türkiye yine demokratik temel hakları çiğniyor. Bu kez Yeşil Parti liderleri tutuklandı. Türkiyeli meslektaşlarımızı özgür bırakın!" dedi.

Avrupa Genç Yeşiller Federasyonu ise sosyal medya kampanyası düzenleyerek protestolara desteklerini sundu.

Yeşil Sol Parti’den de konuyla ilgili yapılan basın açıklamasında ise şöyle denildi:

“EŞSÖZCÜLERİMİZ SERBEST BIRAKILMALIDIR”

“Yeşil Sol Parti Eşsözcülerimiz Eylem Tuncaelli ve Naci Sönmez sabah 06.30’da evlerine yapılan operasyonla keyfi olarak gözaltına alınmışlardır. Aynı saatlerde diğer HDP bileşeni partilerin başkan ve yöneticileri de evleri basılarak gözaltına alınmışlardır.

Öncelikle bugünkü gözaltılar çok açık ki demokratik siyaseti esas alan HDP’nin hafta sonu yapılacak olağan genel kurul ve kongresini engellemeye yöneliktir. HDP bileşeni partilerin eşsözcü ve başkanlarının gözaltına alınması demokratik siyaseti engellemedir, şiddeti ve çatışmayı esas alan siyasi iktidarın bir tasarrufudur.

Yeşil Sol parti olarak şiddeti ve çatışmayı reddeden bir anlayışla demokratik siyaseti esas alan, demokrasi, barış, adalet ve ekolojik mücadeleyi öncelikli kabul eden bir anlayışla faaliyet yürütmekteyiz ve bu tür baskı ve gözaltılar bizi bu mücadelemizden alıkoyamayacaktır.

Barışın, adaletin, demokratik siyasetin sesini susturamazsınız.

Eşsözcülerimiz Eylem Tuncaelli, Naci Sönmez ve diğer HDP bileşeni partilerin yöneticileri derhal serbest bırakılmalı. Şiddet ve çatışmayı körükleyen baskı politikalarına son verilerek demokratik siyasetin yolu açılmalıdır.”