Brüksel'de mülteci kriziyle ilgili bugün yapılacak olan AB- Türkiye Zirvesi'nin taslak sonuç bildirgesinde 'Türkiye'nin yol haritasına uyması koşuluyla Türkiye vatandaşlardan Schengen vizesi istenmesi uygulamasına son verilebileceği belirtildi.

Reuters haber ajansı, zirvenin taslak sonuç bildirgesine ulaştı.

Avrupa Birliği ayrıca Türkiye'ye mülteci kriziyle mücadele için ilk etapta 3 milyar euro kaynak sağlanacağı belirtiliyor.

AB ile Türkiye arasında yılda iki kez düzenli zirve yapılması öngörülüyor.

Türkiye'nin AB üyeliği müzakerelerinde de yeni başlığın Aralık ayında açılabileceği, 2016'ın ilk 3 ayında da diğer başlıkların görüşüleceği belirtiliyor.

AB ve Türkiye, sığınma hakkı bulunmayan göçmenlerin Türkiye'ye ve AB ülkelerine girişinin engellenmesi, geri kabulü ve bu göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesi için birlikte çalışacak.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk,"zirvenin Türkiye ile ilişkilerin yeniden canlandırılmasını sağlamayı ve sığınmacı akışını durdurmayı hedeflediğini" söylemişti.

Zirve TSİ 17.00’de başlayacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da zirveye katılmak üzere yola çıkmadan önce yaptığı açıklamada Suriye krizi sonrasında yaşanan büyük mülteci krizinde, bu krize karşı ortak bir tavır geliştirmek bakımından da Türkiye-AB Zirvesi'nin önemli bir dönüm noktası oluşturacağını belirtti.

Davutoğlu 11 yıldan bu yana ilk kez Türkiye ile AB arasında özel bir zirve düzenlendiğine de dikkat çekti. (BBC Türkçe)