Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) üyesi yedi kişilik ön heyet, 7 Haziran’daki genel seçimler için endişeli olduklarını belirterek, tarafsız olması gereken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçim kampanyası yürüttüğünü vurguladı.

Cumhuriyet’ten Duygu Güvenç’in haberine göre Hollandalı Tiny Kox başkanlığındaki 7 kişilik heyet, 5-6 Mayıs’ta Parti temsilcileri, YSK, İçişleri Bakanı, RTÜK ve sivil toplum örgütleriyle görüşmelerinin ardından izlenimlerini 4 sayfalık bir raporla paylaştı.

YURTDIŞI OYLAR İÇİN KAYGI

Yurt dışındaki Türkiye vatandaşları için 47 ülkede seçimlerde oy kullanma olanağı sağlanmasının olumlu olduğuna işaret eden heyet, “Ancak oy pusulalarının 24 gün boyunca depolanması ve bunların sayım için transferi konusunda endişeler var” dedi.

YÜZDE 10 BARAJI

Heyet, yüzde 10 seçim barajının hala düşürülmemesinden duyduğu üzüntüyü tekrarlarken, “Bu bazı siyasi partilerin meclise girmesinin önünde büyük engel olarak duruyor ve seçmenin tercihi ile TBMM’nin oluşumunda büyük çelişkiye işaret edebilir” ifadelerini kullandı.

TRT'NİN TARAFGİRLİĞİ

Seçimlerde sahtekarlık yapılacağına dair kaygılara dikkat çekilen raporda, kamu kurumlarının tarafsızlığı ve medya özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların da seçmenin özgür iradesi önünde engel yaratacağı uyarısı yapıldı.

Heyet TRT de dahil tüm televizyon kanallarına tarafsız ve kampanyada eşit medya olanağı verilmesi için çağrıda bulundu.