Türkiye'deki 7 Haziran seçimleri için Almanya'da destek turuna çıkan CHP'nin Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl'ün ziyaretinin ardından açıklama yapan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Genel Başkanı Turgut Öker, “Bizlerle kendisi arasında demokrasiye bakış açısı, temsil hakkı ve mevcut sorunların çözümü noktasında, muhatapların esas alınması gerektiği noktasında çok ciddi ilkesel görüş farklılıkları olduğunu gördük" diye konuştu.

Almanya'da inanç kurumları ve sivil toplum kuruluşlarını ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi heyeti, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'nun (AABK) Köln'deki genel merkezinde Alevi temsilcilerle bir araya geldi. ABBK'ya bağlı federasyonların başkanları ile CHP'nin Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl arasındaki görüşme üç saatten fazla sürdü.

Basına kapalı toplantıda, Avrupa'nın en büyük Alevi örgütü AABK'dan 7 Haziran Genel Seçimleri için destek isteyen Tekin Bingöl, aradığı desteği bulamadı. Hürriyet'te yer alan habere göre AABK Genel Başkanı Turgut Öker, "Bizlerle kendisi arasında demokrasiye bakış açısı, temsil hakkı ve mevcut sorunların çözümü noktasında, muhatapların esas alınması gerektiği noktasında çok ciddi ilkesel görüş farklılıkları olduğunu gördük" dedi.

İLKESEL GÖRÜŞ FARKLILIĞI VAR

Öker, "CHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Tekin Bingöl konfederasyonumuzu, genel merkezimizi ziyaret etti. Bu ziyarette konfederasyonumuzun bileşeni ülkelerin federasyon başkanları da hazır bulundular. Kendisi bize 7 Haziran'da gerçekleşecek olan seçimlerle ilgili düşüncelerini CHP'nin yaklaşımlarını paylaştılar. Bizden dayanışma beklediklerini, destek beklediklerini ifade ettiler. Bizler de federasyon başkanları olarak, Aleviler olarak, kendi irademizi meclise taşımayan, Avrupa'da oy kullanma hakkına sahip 3 milyon insanın sorunlarını bire bir yaşayanların, bilenlerin meclise yansımasını kabul etmeyen veya onun olanak ve imkanlarını tanımayan bir tarzın katılımcılık olmadığına dikkat çektik. Bunun eski tarz olduğunu, bugünün çağdaş yönetim anlayışına uygun olmadığını ifade ettik.

Aleviler olarak soruna kurumsal baktığımızı, kim Alevilerin sorunlarına programında, seçim bildirgesinde yer veriyorsa, çözümünü gündeme getiriyorsa, kamuoyu ile bunu paylaşıyorsa onlarla var olacağımızı, artık Alevilerin iradesinin parlamentoya yansıtılmasının, Alevi kurumlarının buna karar vermesi gerektiğini ifade ettik. O anlamda bizlerle kendisi arasında demokrasiye bakış açısı, temsil hakkı ve mevcut sorunların çözümü noktasında, muhatapların esas alınması gerektiği noktasında çok ciddi ilkesel görüş farklılıkları olduğunu gördük."

HANGİ PARTİNİN DESTEKLENECEĞİNE BUGÜN KARAR VERİLECEK

"Türkiye'deki 7 Haziran seçimleri için kurum olarak belli bir partiyi işaret edip etmeyecekleri" şeklindeki soruya Öker şu yanıtı verdi: "Bizim bugün toplantımız var. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Frankfurt'ta bugün bir araya gelecek. 265'e yakın, federasyonumuza Avrupa çapında üye olan Kültür Merkezlerinin, Cemevlerinin başkanları gelecek. Orada biz 7 Haziran'daki seçimlere ilişkin tavrımız ne olmalı, temsil olayı, kontenjan durumu ve hangi siyasi partiyle birlikte bu seçim sürecinde yan yana olacağımızı karara bağlayacağız."