Meclis'teki 4 parti din ve vicdan özgürlüğü maddesine kişilerin inanmama veya dinini değiştirme serbestisinin eklenmesinde uzlaştı.

Hazırlanan yeni anayasa yürürlüğe girerse, ateizm anayasal güvenceye alınmış olacak.

NTV'nin haberine, yeni anayasa yürürlüğe girerse, din ve vicdan hürriyetini düzenleyen maddenin sınırları genişletilecek.

Partiler, din ve vicdan özgürlüğü maddesine kişilerin inanmama veya dinini değiştirme serbestisinin eklenmesinde uzlaştı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu, din ve vicdan özgürlüğü başlığında iki yeni madde yazılmasında da anlaşmaya vardı. Buna göre, kişilerin tek başlarına veya topluca özel veya kamusal alanda ibadet edebilmeleri hükme bağlandı. Dört parti, kişilerin inancını yaşama, açıklama ve yayma haklarını da mutabakatla güvenceye aldı.

KAYDA GEÇİRİLDİ

Komisyon, devletin bütün din ve inanç gruplarına karşı tarafsız olduğunda uzlaşmaya varırken, mevcut anayasada yazılı olmayan genel bir ilkeyi de yazılı anayasa metni olarak kayda geçirdi. Partiler, devletin "din, inanç ve kanaatlerin çeşitliliğine dayalı toplumsal çoğulculuğa saygı göstereceğini" de hükme bağladı.

Komisyon kaynakları mevcut anayasada yazılı olmayan bu ifadenin kayda geçirilmesini alevilik, şamanizm gibi her türden inanç grubuna daha özgür bir hareket alanı açılması olarak yorumladı.