Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, PKK’nin silah bırakması konusunda Kandil ile görüşmelerin söz konusu olmadığını, görüşmelerini Federal Kürdistan Bölge yönetimi ile yaptıklarını söyledi.

 

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Atalay, anadilin herkes için kutsal ve değerli olduğunu söylerken seçmeli Kürtçe dersi ile anadilin önemini açığa çıkardıklarını ileri sürdü.

 

Atalay, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak'ın seçmeli Kürtçe derse ilişkin yaptığı değerlendirmelere ilişkin, “Bu tür normalleşme bunlardan ekmek yiyenlerin bunlardan siyaset yapanların işini zorlaştırır. Bu hep böyledir" dedi.

 

Atalay, Irak Cumhurbaşkanı Talabani ile görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, PKK’nin Federal Kürdistan Bölgesi’nde bulunmasının Barzani ve Talabani’yi zora soktuğunu ileri sürdü.

 

Atalay, Kürdistan Bölge yönetiminin PKK’nin silah bırakmasını istediğini savunarak, Türkiye'nin Kandil'le konuşmasının mümkün olmadığını, bu konuların iletişim halinde olunan Kürdistan Federal Bölge yönetimi ile görüşüldüğünü söyledi. "Talabani’nin açıklaması, o konunun bizimle birebir irtibatı söz konusu değil" diyen Atalay, Türkiye'ye de gelişmeler hakkında bilgi geldiğini belirterek, "Silah bırakma konusunda, Kuzey Irak yönetiminden daha fazla beklentimiz, talebimiz var" şeklinde konuştu.

 

PKK'nin silah bırakması durumunda silah bırakanların durumunun ne olacağı şeklindeki bir soruya da cevap veren Atalay, "Bizim Türkiye olarak bu konularda çalışmalarımızda hiçbir boşluk yoktur. Biz AKP olarak, hükümet olarak bu işleri sağlama alırız" diyerek, çeşitli senaryolarının olduğunu ifade etti.