Türkiye Barış Meclisi (TBM) Sözcüsü Hakan Tahmaz, TBM Sekretaryasından Mettin Bakkalcı ve Gülsen Ülker ile Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan’dan oluşan heyet, bugün Başbakanlık binasında Başbakın Yardımcısı Beşir Atalay ile görüştü.

Görüşmenin içeriğine ilişkin DİHA’ya konuşan TBM Sözcüsü Hakan Tahmaz, görüşmede 26 Ocak’ta yaptıkları toplantı sonuçlarını, sürdürdükleri “Barışa omuz veriyoruz” imza kampanyasına ilişkin bilgilendirme ile sürece ilişkin görüş ve düşüncelerini aktardıklarını söyledi.

Tahmaz, görüşmenin 10-15 gün önce yaptıkları başvuru üzerine gerçekleştiğini ifade ederek, “Toplumda var olan kaygılar, temkinli yaklaşımların nedenleri üzerine ve bunun nasıl aşılacağı üzerine görüşlerimizi ifade ettik. Süreci daha hızlı ve toplumda daha güven arttırıcı gelişmeler için özellikle katılım sürecinin şeffaflaşması için hükümetin adım atması gerektiğini belirttik. Dün 8 kamu görevlisinin ailelerine kavuşmasının yarattığı atmosferi değerlendirilerek, topun artık hükümette olduğunu, hükümetin de bir güven arttırıcı ve özellikle demokratikleşme doğrultusundaki adımlarda daha radikal ve cesur davranması gerektiğini anlattık” dedi.

‘HÜKÜMETİN DE ADIMLAR ATMASI GEREKİYOR’

Görüşmenin olumlu geçtiğini ifade eden Tahmaz, süreç kapsamında hükümet ve BDP'nin güçlü irade ortaya koyduğunu söyledi. Tahmaz, Atalay’ın iki noktayı vurguladığını söyleyerek, “Milliyet gazetesinde yayınlanan habere BDP’nin yaptığı açıklama ve dünkü 8 kamu görevlisinin bırakılmasının güven arttırıcı olduğunu özellikle altını çizdi. Biz de bu açıdan baktığımızı söyledik. Hükümetin de artık bir adım atması gerektiğini söyledik. İlan ettikleri demokratik açılımı daha hızlı daha iradeli daha sağlam temellerde adımlar atması gerektiğini söyledik. Sürece ilişkin görüşme taleplerimize daha titiz davranacaklarını ve Barış Meclisi’nin çalışmalarını önemsediklerinin özellikle altını çizdiler. Doğal olarak kendi iradelerinin net olduğunu ifade ettiler.”

KANDİL'DEN BİR İKİ GÜN İÇİNDE YANIT GELECEK’

Tahmaz, Atalay’ın kendilerine bir, iki gün içinde Kandil ve Avrupa’dan Öcalan’a yanıt geleceğini, sürecin daha hızlı gelişeceğini söylediğini de aktararak, “Biz de kendilerine demokratikleşme, katılımcılığı, şeffaflaşmayı, bilgi kirliliğinin önüne geçilmesini söyledik. Özellikle Oslo sürecindeki siyasetçilerin dilinin yarattığı probleme dikkat çektik. Temasın ve diyalogun devam etmesi konusunda ifadede bulunduk” diye konuştu. (yuksekovahaber)