Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Vali Celalettin Lekesiz, dün Reyhanlı ilçesinde meydana gelen saldırıya ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Reyhanlı'daki olayın 2 ayrı araca yüklenmiş çok miktarda bombanın patlatılmasıyla meydana geldiğini kaydeden Atalay, şunları söyledi:

HAYATINI KAYBEDEN 38 KİŞİNİN KİMLİKLERİ TESPİT EDİLDİ

''Cumartesi günü meydanın yoğun olduğu bir vakit. Maalesef Reyhanlı'da çok sayıda vatandaşımız bundan etkilendi. Şu ana kadar 46 vatandaşımız bu patlamadan dolayı hayatını kaybetti. Onlara Allah'tan rahmet diliyoruz; ailelerine, yakınlarına, Hatay'a, Reyhanlı'ya ülkemize baş sağlığı diliyoruz. Yaralılarımız var, bunların burada olanlarını ziyaret ettik. Yoğun bakımda olanları var. Durumu ağır olanları var. hayatını kaybedenlerin 38'inin kimlikleri belirlendi. 35'i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 3'ü Suriye vatandaşıdır. Diğerlerinin kimlik tespitiyle ilgili çalışmalar devam ediyor."

"GÖZALTILAN ALINANALRIN HEPSİ TC VATANDAŞI"

Atalay, yaralıların sağlık kurumlarına yetiştirilmesi için ülkenin tüm imkanlarının seferber edildiğini dile getirerek şöyle devam etti:

"Hastanelere, büyük kentlere, İstanbul'a, Ankara'ya yaralıların sevki yapıldı. Bir yandan da teknik ekiplerimiz güvenlik birimlerinin olaylarla ilgili çok yoğun olay yeri inceleme, olayı aydınlatma çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Akşam açıklamıştım ilk verileri. Suriye istihbaratıyla irtibatlı bir terör örgütünün bu konuyla ilgisi tespit edilmiş ve kişiler de belli oranda tespit edilmiştir diye. İçişleri Bakanımız konuyla ilgili ayrıntılı bilgi verecek. Şu ana kadar da bu kişilerden 9'u gözaltına alınmış durumda. Kendi ifadeleriyle, itiraflarıyla da bunlar büyük oranda belirlenmiş oldu."

Gözaltına alınmayan birkaç kişi daha olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Atalay, ''Gözaltına alınanların uyruğu ne?'' sorusuna, ''Hepsi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı'' yanıtını verdi.

"EL MUHABERAT'LA YAKIN İRTİBATTA OLAN ÖRGÜT YAPTI"

Saldırıyı ismi ve eylemleri bilinen bir örgütün gerçekleştirdiğini öne süren İçişleri Bakanı Muammer Güler ise şöyle konuştu:

“Yaptığımız ilk tespitlerde olayın Suriye’deki rejim yanlısı örgütlerle özellikle El Muhaberat'la yakın irtibat içinde olan örgüt tarafından gerçekleştirilmiştir. Çalışmalarımız sonucu 9 kişi gözaltına alınmıştır, içlerinden biri olayın planlayıcısı. Olayın muhalifler ve sığınmacılarla bir ilgisi yoktur. Saldırının amacı bölgeyi tahrik etmek. Patlamanın etkisiyle 735 işyeri, 121 konut ve 62 araçta hasar meydana gelmiştir.

İnsani kayıpların giderilmesi mümkün değildir ancak hasarların giderilmesi için tespit yaptığımızı belirtmek isterim. Bu tespitler sonrasında zararlar karşılanacaktır. Bu olaylara karışan araçlardan birinin plakası tespit edilmiştir. Oynanmak istenen oyunun vatandaşlarımız farkına varsınlar.''

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu da, yaralılardan yedisinin Suriye uyruklu, 24 yaralının durumunun ağır olduğunu ve 1 kişinin ise hayati tehlikesinin sürdüğünü açıkladı.