Yazar Ferda Koç, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni (TSK) bir iktidar odağı olarak güçlendirdiğini savunduğu çatışmalı süreçte Erdoğan ve AKP hükümeti ile TSK’nın arasında bir sorun olmadığını “Tam tersine bu süreçler, Erdoğan'ın iktidara tutunabilmek için kurduğu Erdoğan-TSK koalisyonunun "ortak programı"” sözleriyle ifade etti. 

Ferda Koç’un Yeni Özgür Politika’da “Asker darbe yapar mı?” başlıkla yayımlanan yazısının ilgili bölümü şöyle:

Türkiye'de bir "olağanüstü hal" var mı? Haziran'dan bu yana var elbette. Haziran'dan bu yana TSK'yı devlet iktidarında güçlendiren bir süreci yaşıyoruz. TSK, Kürt hareketine karşı savaşla güçlü bir siyasi özneye dönüşüyor. "Özel Güvenlik Bölgesi" ilanları yaygınlaştıkça, TSK fiili yönetim erki kazanıyor ve bu erk elinde yoğunlaştıkça MGK'daki ağırlığı artıyor. TSK'nın otoritesindeki bu artış yalnızca Kürt savaşından da kaynaklanmıyor. Ocak ayında Suriye sınırında Rus uçağı düşürüldüğünde, TSK'yı idari hiyerarşide güçlendiren bir başka süreç de başlamıştı. Yani TSK'nın devlet iktidarındaki gücünü artıran iki süreç var: Kürt Savaşı ve Suriye Savaşı. 

Ancak TSK'yı bir iktidar odağı olarak güçlendiren bu süreç Erdoğan/AKP iktidarı ile çatışmalı bir süreç değil. Tam tersine bu süreçler, Erdoğan'ın iktidara tutunabilmek için kurduğu Erdoğan-TSK koalisyonunun "ortak programı." Bu koalisyon 2015 başında kuruldu ve özü itibariyle devlet iktidarını ele geçirmeyi amaçlayan yeni bir "darbe koalisyonu." Dolayısıyla, yeni bir darbenin "koşullarının" oluşması için bu programın açık bir biçimde iflas etmesi ve Erdoğan-TSK koalisyonunun parçalanması, TSK'nın devletteki "iktidarının" Erdoğan'dan bağımsızlaşması ve yaşanacak politik iflasın sorumluluğunu Erdoğan'a yıkan yeni bir "çıkış programının" temsilcisi olabilmesi gerekiyor. 

TSK açıkça sorumlusu olduğu mevcut darbe programından "elini yıkayabilir mi"? Hiç kolay değil. Uygulanmakta olan "darbe programına" alternatif bir iç ve dış politika pozisyonuna geçebilir mi? Bu da TSK'nın politik doğasına uygun değil. 

Öyleyse bütün bu "darbe" beklentileri nereden geliyor? ABD'nin Erdoğan'la arasına koyar gibi göründüğü mesafeden!

ABD gerçekten de Erdoğan-TSK koalisyonunun Kürt ve Suriye politikalarına karşı mı? Büyük ihtimalle bu kategorik bir karşıtlık değil. ABD'nin Kürt sorununu ve Suriye iç savaşını yönetebilmesi için Erdoğan-TSK koalisyonunu tasfiye etmesi zorunlu mu? Böyle bir zorunluluk da ortaya çıkmış görünmüyor.

Öyleyse liberaller ve ulusalcılar niçin darbe hayali görüyorlar? Halka ve sola düşmanlar da ondan!

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN