Mardin'in Midyat ilçesinde Süryani Kadın Merkezi öncülüğünde "Türkiye'de Süryanilerin Vatandaşlık ve Demokratik Hakları ile Kadının Konumu" başlıklı sempozyum düzenlendi.

DİHA'nın haberine göre, gerçekleştirilen sempozyuma HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Avrupa Süryaniler Birliği-Türkiye Sorumlusu Tuma Çelik, Avrupa Roman Hakları Merkezi Türkiye İnsan Hakları Gözlemcisi Hacer Foggo, Kadın Hakları aktivisti Nebahat Akkoç, Süryani eğitimci-yazar Muzaffer İris, Yazar Selim Kırılmaz, Sosyolog Melisa Bilal, Süryani Dernekler Federasyonu Başkanı Evgil Türker ve DÖKH aktivistlerinin yanı sıra çok sayıda Süryani yurttaş katıldı.
 
'BÖYLE BİR YAŞAMI KADINLAR BAŞARACAKTIR'
 
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Kürt ve Süryani halklarının aynı topraklar üzerinde binlerce yıl beraber yaşadığını hatırlatarak, Kürt ve Süryani halklarının birbirlerine düşmanlık yapamayacağına söyledi. Toplumun demokrasiye ihtiyacı olduğunu ifade eden Yıldırım, bunu öz dinamiğiyle kadınların gerçekleştirebileceğini dile getirdi.

Yıldırım, "Burada Kürdistani kadınlar olarak mücadeleye varız diyoruz. Artık kimsenin bizi asimile etmeye gücü yok" dedi.
 
'KADIN ÖZGÜRLEŞMEDEN TOPLUM İLERLEME KAYDEDEMEZ'
 
Avrupa Süryaniler Birliği Türkiye Sözcüsü Tuma Çelik de Süryani kadınların bölgede yıllardır süre gelen asimilasyon projelerin yanı sıra tek din anlayışının karşısında sürekli mücadele etmek zorunda kaldığını üzerinde durdu.
 
Mezopotamya halklarının tek din anlayışıyla hüküm süren iktidarların gölgesinde yaşamak zorunda kaldığını kaydeden Çelik, "Süryani kadınlar da böyle yaşamak zorunda kaldı. Ne yazık ki dinci anlayışın başlattığı kadını ötekileştirme politikalarıyla Süryani kadınlar 'toplumda ikinci konum' durumuna geldi" diye konuştu.
 
Geçmişteki Süryani kadınların şimdiki kadınlar gibi eve kapanmış bir vaziyette olmadığını ifade eden Tuma, "Buradaki birçok halk direnişine Süryani kadınlar öncülük yapıyordu. Fakat kadının geri düşmesiyle toplumda geriye düştü. Oysa bizim Theddora ve İştar'larımız vardı. Bu tarihimize sahip çıkamadık" diyerek toplumsal bir yapının içerisinde kadın özgürlüğü olmadan toplumun ilerleme kaydetmesinin imkansız olduğunu söyledi.
 
ROJAVA DEVRİMİNDE SÜRYANİ KADINLAR
 
Süryani kadınların artık eve kapatılma politikalarına karşı mücadele verdiklerini söyleyen Tuma, bunun en büyük örneğinin Rojava'da gerçekleşen kadın devriminde Kürt halkıyla beraber Süryani kadınların korkusuz bir şekilde devrime öncülük etmesi olduğunu ifade etti.
 
Avrupa Birliği ve İnsan Hakları Programı desteğiyle Süryani Kadın Merkezi öncülüğünde düzenlenen sempozyumda bölge Süryani kadının toplumsal yapı içerisindeki konumunu güçlendirme, görünürlüğünü arttırma ve karara katılımını sağlama konuları tartışılırken, yurt içi ve yurt dışından konu ile ilgili uzmanlar ve Süryani temsilcilerin sunum yaptığı sempozyuma katılacağı açıklanan Rojava Özerk Yönetim Meclisi Eş Başkanı Nazira Goreya Türkiye sınırında hükümetin geçiş engeline takıldı.