"Türkiye içindeki bazı siyasetçiler ve bazı ülkeler, Türkiye'nin Suriye'deki olaylara fiilen müdahalede bulunacağını söylüyor.."

Bursa'da yayın yapan dört televizyondan canlı verilen programda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yukarıdaki saptamayı yaptı ve devam etti:

"Ne asker göndereceğiz ne müdahale edeceğiz ne de başkalarının müdahalesine izin ve imkan tanıyacağız..."

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye'ye ilişkin şunları söyledi:

''Suriye konusunu yakından takip ediyoruz. Beşar Esad ile ailesi ve hükümetiyle yakın ilişkilerimiz, iyi biliniyor. Şu anda kendi halkına zulüm eden bir yönetim var. Dolayısıyla demokrasiye tam anlamıyla geçiş, reformların bir an önce yapılması konusunda biz gerekli ikaz görevimizi yaptık.

Kesinlikle ne Suriye'ye bir müdahale yapılmasını istiyoruz ne de içinde Türkiye'nin bulunacağı müdahaleyi kabul ediyoruz. Böyle bir şey kesinlikle yok. Çünkü Türkiye içindeki bazı siyasetçiler ve bazı ülkeler, Türkiye'nin Suriye'deki olaylara fiilen müdahalede bulunacağını söylüyor, külliyen yanlıştır. Böyle bir şey mümkün değil, düşünülmüyor.

Hükümet sözcüsü olarak ifade ediyorum, biz söyleyerek, yardımda bulunarak hareket ediyoruz. Suriye'deki olayların yöneticisi falan değiliz. Suriye'nin iç meselesidir. Yeter ki yönetim hak talebinde bulunanlara karşı silah kullanmasın, reformları bir an evvel yapsın..

Onun dışında ne asker göndereceğiz ne müdahale edeceğiz ne de başkalarının müdahalesine izin ve imkan tanıyacağız. Çünkü bir dış müdahale olursa sadece Suriye'de değil bölgede büyük parçalanmalar olabilir. Çünkü Suriye'deki olayların şu ya da bu şekilde yönlendirilmesinde etnik unsurların yanı sıra mezhepsel bazı dayanışmalar da var."


"İSTİKLAL MAHKEMELERİ ZABITLARI"

'Dersim'e de değinen Arınç, olayın 74 milyon insanın, devletin, Türkiye'nin, siyasetin, hukukun olayı olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti. ''Cumhurbaşkanımız, geçen yıl 1 Ekim'de parlamento açılışında, müthiş bir cümle kullandı; 'Devletin bir yüzü vardır o da hukuktur.' Devletin bir tek yüzü olmalı o da hukuk olmalı. Dersim'de hukuk yok.

İstiklal mahkemelerinde yaşanan olayları hepimiz biliyoruz, en azından ben okuduğum için biliyorum. Sorgusuz sualsiz çocuk yaşta olanların büyük acılar içinde idam edildiğini biliyorum. İstiklal mahkemelerinin zabıtları açıklanmamaktadır. Buna Meclis Başkanlığı karar verir. Bir de onlar açıklanırsa kaç tane Dersim faciasının yaşandığını hep beraber göreceğiz."