Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bugün Paris'teki Kürt enformasyon bürosuna düzenlenen ve 3 Kürt siyasetçinin öldürüldüğü saldırıyla ilgili konuştu. Arınç, "Kötü bir olay. Üzüntülerimi ifade ediyorum" dedi. Arınç şunları söyledi:

ÜZÜNTÜ DUYDUM

3 tane kadının böylesine sorgusuz sualsiz öldürülmesi, kimlikleri, üzerlerine atılı suçlar ne olursa olsun hiçbir zaman tasvip edilecek davranış değil. Gerçekten üzüntü duydum. Biz hukuk içerisinde terörle mücadele ediyoruz. Onu sağ yakalamak ve suçu varsa yargı önüne çıkarmak…

Yargısız infazla böylesine bir vahşeti telin ediyorum. Bu olayın Türkiye'de böyle bir sürecin başlamasıyla ilgisi var mı bilgi sahibi değilim. Türkiye'de yeni başlayan süreci hem içeride hem dışarıda etkilemeye yönelik girişim olur mu derseniz bu da bir ihtimaldir

YENİ ANAYASA

Yeni anayasa süreci bizim için çok önemli. Komisyon çalışmalarına devam ediyor. Yeni, sivil, çağdaş bir anayasaya Türkiye kavuşmalı. Partilerin bu konuda iyi niyetli olduğunu düşünüyorum. Masadan kalkmak gibi bir düşünce yok. 2013'te yeni anayasanın kabul edilip yürürlüğe gireceğini ümit ediyorum. Bana göre dolu bir ümittir.

İMRALI SÜRECİ

MİT'in inisiyatifiyle gelişen bir olaydır. Benim fazladan söyleyecek bir şeyim yok. Bazı gazetelerde olsa olsa metoduyla önce şu, sonra bu olacak diye akıl yürütmeler var. Onlara da saygı duyuyorum. Ama ben hükümette bir kişi olarak bundan sonra bu, ondan sonra bu diye açıklama yapacak durumda değilim.

İstihbarat örgütü silah bırakılması konusunda inisiyatif geliştirdi. BDP'li 2 vekil de Öcalan'ı ziyaret etti. Ahmet Türk akşam büyük bir sorumluluk içinde konuştu. Hepimiz yeni senaryolar üretmek yerine süreci kolaylaştıracak tavır içinde olmalıyız. Bugün yazılanların hepsi akıl yürütmedir.

HÜKÜMET OLARAK SÜRECİN İÇİNDE DEĞİLİZ

Hükümet olarak bu sürecin içinde değiliz dedik. Başbakan Hükümet olarak bu işin içinde değiliz. Devletin kurumları var, onlar temas kurabilir dedi. Bu lafları 101 kez söyledi. Ben ezberledim.

İmralı'ya gidiş Hükümetle ilgili bir konu değil. Adalet Bakanlığı'nın iznine bağlı görüşmeler.

Süreç ilerledikçe iş realize bir hale gelirse, Hükümet de çıkar açıklamasını yapar, TBMM'de ne yapılacak hep beraber görürüz.

Kendiliğinden bir karar ortaya çıkacaksa süreç içinde yine MİT ve MİT'le ilgili kurum ve kişilerin etkin rol oynadığını bilmemiz lazımdır.

Hükümet yürütmedir. Bir karar alması lazımsa, kararname çıkaracaksa o zaman Hükümetin bir açıklama yapacağını mutlaka bilmemiz lazım. Ancak henüz o aşamada olduğumuzu söylemek isterim.

BDP’Lİ VEKİLLER HAKKINDAKİ FEZLEKE

Dokunulmazlıkların kalkması rafa kalktı ya da kalkmadı diyemem. Komisyonun hangi suçlarla dokunulmazlıkların kalkacağı konusunda karar vermesi ve o kararın Genel Kurula gelmesi gerekiyor.

Yolda eşkıyalarla yanak yanağa kucaklaşan insanları gördük. O büyük bir infiale yol açtı. Halkın seçtiği vekillerin o teröristlerle kucak kucağa, yanak yanağa öpüşmesi Türk halkını infiale yöneltti.

Örgüt içinde de dışında da eleştirildi durum. Anayasa Komisyonu kararlaştıracak onların durumunu.

Biz görüntülerde ismi geçen vekillerin dokunulmazlıkların kaldırılması için karar almadık.

Haklarında fezleke bulunan vekillerin durumuna tek tek bakılsın, kamuoyunu infiale yol açan suçlamalar varsa bunlar değerlendirilsin şeklinde arkadaşlarımızın önerisi oldu.