Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası basın toplantısında konuşan Bülent Arınç, Kobani eylemlerinin 'terör olayı' olduğunu söyledi. Olaylara ilişkin sayısal bilgiler veren Arınç, yaşananları 'vahşet' olarak nitelendirdi ve "Eskiden cezası idamdı" dedi.

Bakanlar Kurulu Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplandı. Toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısında Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç açıklama yaptı.

Ağırlıklı olarak, Kobani kuşatmasına Türkiye'nin müdahale etmemesine yönelik yapılan protesto gösterilerine değinen Arınç, "Bu yaygın şiddet olaydır, terör olayıdır" dedi.

Yaşananları 'vahşet' olarak nitelendiren Arınç, "Eskiden Türk Ceza Kanunu'nda vardı; canavarca his saikiyle adam öldürmek diye. Bunun cezası da idamdı benim avukatlık yaptığım dönemde. Şimdi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veriliyor" diye konuştu.

Hükümet Sözcüsü Arınç, Kobani eylemlerinin ardından hükümetin yeni bir güvenlik reformu üzerinde çalıştığını da söyledi.

Şiddet olayları karşısında güvenlik güçlerinin elini güçlendirmeyi hedeflediklerini söyleyen Arınç, Almanya modeli üzerinde durduklarını açıkladı.

Arınç'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Olaylara anında müdahale edildi. Bugün de Efkan Ala ve Bekir Bozdağ, son şiddet olaylarında güvenlik güçlerimizin karşılaştığı imkansızlıkları rapor halinde etraflı bir şekilde gözden geçirdik.

Güvenlik güçlerimizin şiddet olayları karşısında ellerini güçlendirmek ve yeni imkanlar tesis etmek üzere bir çalışma yapılacaktı. Bu bugünün meselesi değil geçmişte de konuşuldu ama son olaylar aciliyetini gösterdi. Bununla ilgili bir çalışma yapıldı.

Polise verilen yetkilerin yeterli olmadığını düşünüyoruz. Kapsamlı bir iç güvenlik reformu ihtiyacı ortaya çıktı. Almanya'daki yetkileri esas alarak çalışmalara devam edilmesi kararı verilmiş oldu.

İki acı olay yaşandı. Birisi Deniz Kuvvetleri'ne ait helikopterin kalkışından kısa bir süre sonra düşmesi ve 4 mürettebatımızın şehit olması. Bununla ilgili olarak idari ve adli tahkikat başladı. Bizi burada ilgilendiren helikopterin düşme nedeninin ortaya çıkması, bunu henüz bilmiyoruz.

Yine maalesef çevik kuvvetin içinde bulunduğu otobüs Sivas'ta devrildi. 3 polis şehit oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gümüşhane mitinginden dönüşünde meydana gelen kazada şehit olanlara Allah'tan rahmet diliyorum.

KOBANİ EYLEMLERİ

6 Ekim'de başlayan olaylar sebebiyle çok acı yaşandı. Bu yaygın şiddet olaydır, terör olayıdır. Burada verilen zarar, vahşice işlenmiştir. Yani bir başka olayda gördüğümüzden çok farklı olarak insanların canlarına zarar verilmesinden eskiden Türk Ceza Kanunu'nda vardı; canavarca his saikiyle adam öldürmek diye. Bunun cezası da idamdı benim avukatlık yaptığım dönemde. Şimdi aynı şekilde öldürme olaylarında şimdi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veriliyor.

İnsanlar üst katlardan atıldı, yakıldı, sadece sakallı olduğu için IŞİD'ci bahanesiyle yaşamlarına son verildi, üzerlerinden arabayla geçildi. Son yıllarda yaşanmış olaylardan belki de en fecilerinden bir tanesidir.

Buna sebep olanların özür dileme erdemini göstermelerini dilerim. HDP MYK toplantısında görüşüldüğü belirtilerek Twitter hesabından sokağa çıkma çağrısı yapılmıştır.

Bu olaylarda 2 emniyet mensubumuz şehit oldu. 308 emniyet mensubu yaralandı. Çatışmalar sırasında 5 örgüt mensubu ölü ele geçirildi. Vandallık o boyutlara vardı ki müzeler, kütüphaneler, kan bağış araçları yakıldı. 37 ilde toplam 1419 olay meydana geldi. Toplam 2039 bina zarar gördü. 34 kişi hayatını kaybetti, 415 vatandaşımız da yaralandı.

Bu olaylarda vahşet ön plandadır. Genelde AK Parti ve Hüda Par binalarına zarar verildi. Ağrı Patnos belediye binası yakıldı. Organize terör olaylarıyla karşı karşıya kaldık. Bundan böyle bu tür olaylara kesinlikle müdahale edilecek ve istihbarat imkanları da en iyi şekilde kullanılacak.

ABD'NİN ÜS KULLANMA TALEBİ

Farklı kişiler açıklama yapabilir. Türkiye'yi görevlendirmek istemiş olabilirler. Dışişleri Bakanımızın açıklamalarına dikkat etmek gerekir. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ne diyorsa Dışişleri Bakamınız nasıl bir açıklama yapıyorsa onlara dikkat etmeliyiz.

Türkiye IŞİD ile mücadelede uluslararası koalisyonla işbirliği yapmaktadır. Bu bağlamda terörle mücadele kapsamında yürütülen işbirliği dışında İncirlik'le ilgili yeni bir gelişme yoktur. Bu aşamada sadece eğit-donat programı için Türkiye tarafından önerilen bazı tesisler söz konusudur. Bunda da karar aşamasına gelinmemiştir.

Biz Suriye'deki ılımlı muhalefetin güçlendirilmesini istiyoruz. Türkiye bu konuda haklı çıkmıştır. Ilımlı muhalefetin yerini aşırı örgütler doldurdu. Muhalefete yardım yapılabilseydi Esed güçleriyle mücadele etmeleri mümkün olacaktı. Böyle bir faaliyetin Türkiye içerisinde en uygun nerede yapılabileceği araştırılıyor. Eğitim-donatımda mutlaka Suriye halkından olması öngörülüyor. Yabancı unsurları değil, Suriye halkı arasından bu işi yapmak isteyenleri bir araya getirmek istiyoruz. Nerede yapılacağı konusu henüz belli değil.

ZARARLARIN KARŞILANMASI

Her türlü zarar acil destek kapsamında yerine getirildi ve getirilecek. Zarar görenlerin şikayeti kalmayacak. Basit bir tespiti müteakip karşılanacak. Zarar getirenlerle ilgili de gereken yapılacak ve zararların tazmini istenebilecek.

Sivil şahısların zararları derhal karşılanacak. HDP'li belediyeler yangına müdahale edilmesini engelledi. Bir belediye başkanı aracı kullanacak kimse yok, güvenlik yok deme hakkına sahip değildir. Maddi zararların hepsi hükümetimiz tarafından karşılanacak.

BARZANİ'NİN AÇIKLAMALARI

Barzani'nin açıklaması olumlu bir açıklamadır. Türkiye bize yardım etti ama beklediğimiz kadar değil dedi. Türkiye ulusal çıkarlarını her bakımdan en önde tutmak zorundadır. Gelen talepleri hukuk içerisinde değerlendirmek durumundayız. Yardımları yapmadık kendimize göre haklı nedenlerimiz var." (NTV)