Hükümet partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU)'ya yakın Konrad-Adenauer Vakfı, Almanya'nın başkenti Berlin'deki binasında "Türkiye'nin değişimi- Türk hükümeti ve Avrupa'nın 2023 vizyonu" konulu bir panel düzenlendi. Panele Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç konuşmacı olarak katıldı.

Bülent Arınç yaptığı konuşmada, iç siyasette ana hedeflerinin demokratikleşme olduğunu söyleyerek, "Türkiye'de konuşulamayan konular çözüm sürecine girdi. Toplumsal barışı temin eden ve siyasetin demokratik, çoğulcu ruhunu koruyan yüzlerce düzenlemeye imza atmayı başardık. Konuşulamayan konular, tartışılmak bir yana, çözüm sürecine girmiştir" dedi.

2023'ün sadece bir partinin seçim söylemi olduğunu savunan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

'YENİ ANAYASAYI EN KISA ZAMANDA ÇIKARTACAĞIZ'

"2023 vizyonu yeni bir anayasanın en kısa zamanda çıkartılmasını, reformist bir siyaset kültürünün güçlendirilerek, uzlaşma kültürüne dayalı bir siyasetin hakim kılınması, devlet ve vatandaş arasındaki ilişkiyi normalleştirme sürecinin derinleştirilmesini amaçlıyor. 2023'te dünyanın ilk 10 büyük ülkesi olmayı hedefliyoruz.  2023 AB üyesi olmuş, Ortadoğu ve Afrika ülkeleriyle tecrübe paylaşımını güçlendirmiş bir Türkiye'nin bölgesel ve küresel siyasette istikrar kurucu ülke olmayı amaçlıyoruz

Türkiye bugün fiilen ve birçok açıdan Avrupa'nın ve Avrupa Birliği'nin bir parçası. Hani sürekli olarak AB bitti diyorlar ya, biz buna prim vermiyoruz. Müzakereleri başlattık, ancak başlattık ama ondan sonra bir şeyler oldu ve AB büyük bir kararsızlık süreci içine girdi. Hem Avrupa için hem AB için hem de Türkiye için büyük ve tarihi bir dönüm noktasındayız. Tereddütleri tıkanan başlıkları bir bir açmak, bu sürecin gereklerini hızlandırmakla aşılır."

"ALMAN ASKERLERİ ANTALYA'YA TATİLE GELMEDİ"

28 Şubat sürecinde AB üyeliğini savunmaya başladığını söyleyen Arınç "Türkiye, AB'ye yük olmak için değil, yükünü almaya geliyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin her şeyiyle AB'ye hazır olduğunu savunan Arınç, AB liderlerine şu çağrıyı yaptı: "Sabrımızı taşırmayın, sabır taşı çatlamasın. '2023'te bizi alın' demiyoruz. Fasıllar hemen açılsa bunları kapatacak durumdayız. AB, kızını istemeye gelenlere vermeyen ama küstürmeyen dünürcüye benziyor."

Maraş'ta NATO çerçevesinde görev yapan Alman askerlerinin kötü muamelelere maruz kaldığı yönünde çıkan haberlere ilişkin ise Türk Başbakan Yardımcısı "Askerlik mesleği zorluğu barındıran bir meslek. Türkiye'ye gelen Alman askerleri, deniz, kum, güneş banyosu için Antalya'ya tatile gelmediler" yanıtını verdi.

'SÜREÇ DEVAM EDECEK'

İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan’ın devletin yanı sıra  BDP'li milletvekilleriyle yapmış olduğu görüşmeler ve süreçle ilgili sorulara ise Arınç kısa bir yanıt vererek şöyle dedi:

"Kürt meselesinde çok büyük işler yaptık. Ancak askeri kesin bir başarı elde edemedik. Yeni süreç silahlı grupların Türkiye sınırları dışına çıkmasıyla şekillenecek, sürece bakacağız. Temel amaç artık örgütün silah bırakmasıdır. BDP'lilerin Öcalan'la görüşmesi konusunda şu ara karmaşa yaşanıyor. Görüşmeler gazetelere yansıdı. Ama süreç devam edecek. Alınan tedbirlerle sükunet, çatışmasızlık, eylemsizlik dönemine kavuşursak bunu Türkiye için şans ve imkan olarak görüyoruz.''

TUTUKLU GAZETECİLER

Şu anda gündemlerinde genel bir affın olmadığını söyleyen Arınç, tutuklu gazetecilerin durumunun sorulması üzerine "Pazartesi yapacağımız Bakanlar Kurulu'nda Terörle Mücadelesi Yasası’nın 6. ve 7. maddelerini değiştirilmesini görüşeceğiz. Yani eğer bir insan örgüt propagandası yapsa bile bu, kitleleri silaha ve şiddete yöneltmiyorsa suç olmaktan çıkarılacak. Gazeteci olarak o sıfatla içeride bulunanlar, o maddeleri ihlal edenler bu maddeden istifade edecek" şeklinde konuştu.

Bu arada, Ergenekon davasında tutuklu generalleri fotoğraflarını çıkartarak Arınç'ı protesto eden bir grup salondan çıkarıldı. (ANF)