Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, çözüm sürecini bitiren tarafın hükümet olmayacağını söyledi, bununla birlikte "Çözüm sürecine mecbur ve mahkûm değiliz" dedi. Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası konuşan Arınç, Başbakanlık Acil Durum Koordinasyon Merkezi oluşturulacağını da duyurdu.

Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Kürt sorununa çözüm için yürütülen süreçle ilgili önemli mesajlar verdi. "Çözüm sürecini bu ara hiç ağzımıza almamak gibi bir ihtiyacımız olabilir" diyen Arınç şöyle devam etti:

"Çözüm sürecine biz mecbur ve mahkûm değiliz. Evet, çok önemli görüyoruz. Terörün sona erdirilmesi hayati bir meseledir. Ama bu bizim için değil Türkiye için gerekli bir şey. Sadece bölge halkı için değil Türkiye için önemli bir durum. Bu iş siyasetle, parlamentoyla bitecek. Herkes her istediğini yapar, Türkiye’ye zarar verirse… Bu böyle bir şey değil. Çözüm süreci başarısız olursa herkes bunun altında kalır. Ada’daki şahıstan tutun, siyasi uzantılarına, halkımıza kadar... O nedenle çok hassas davranıyoruz. Bu işte olan herkesin ahlaklı olup düzgün konuşması lazım. Onlar her şeyi söyleyip her şeyi yapacak biz de süreç devam edecek diyeceğiz. Bu iş o zaman komediye dönüşür. Herkes alacağı dersi almıştır. Evet, çözüm sürecinde ısrarlı olmaya devam edeceğiz. Süreci bitiren taraf biz olmayacağız. Yol haritası, plan, takvim vs bunları etkili olan unsurlarla yürütmeye devam edeceğiz. Biz işi biliyoruz, kararlılığımız var ama bu kararlılığı başkalarının da paylaşmasını beklemek hakkımız olsun."

‘YÜZÜNE BİLE BAKMAYIZ’

Arınç, PKK'nin cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan'a sekreterya oluşturulması tartışmalarına da tepkisini sürdürdü.

“Çözüm süreci devam ediyor ama birileri çözüm süreci devam ediyor diye bizden yumuşak davranmamızı beklemesin. Birileri milletin acısını duymazdan geliyorlar. Hâlâ bir başsağlığı, geçmiş olsun dileğinde bulunduklarını duymadık. Bu olaylar yaşanmamış gibi sekretarya kurulacak, içinde ben de olacağım... Bu olayların yaşandığı bir dönemde, polisimizin, askerimizin kanı yerdeyken biri bize bunları derse onun yüzüne bile bakmayız. Siz yerdeki kana bakmayın, yol kesmeye bakmayın, patlayıcı çalmaya bakmayın... Biz nerenin hükümetiyiz? Biz aldığımız kararlar ve Meclis’in bize verdiği yetkiyle temmuz ayında çıkardığımız kanuna harfiyen uyacağız. Bunun yapılmasının karşılığının olduğunu da herkesin bilmesi lazım. Kim ne adım atacaksa onun atılması gerekir. Biz hükümetiz, tehdit etmeyi, öyle aba altından sopa göstermeyi sevmeyiz. Kimse 'Süreç bitti mi?' endişesine kapılmasın. Bu işin biteceği zaman da milletimize söyleriz.”

(Al Jazeera)