AK Parti’nin tek başına iktidarı ile sonuçlanan 1 Kasım seçimlerinin ardından başkanlık tartışması yeniden gündeme gelirken, araştırma şirketlerinin verileri halkın başkanlığa karşı olduğunu söylüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AK Parti’nin “1 Kasım’da halk başkanlık sistemini istedi” yönündeki mesajları, araştırma şirketlerinin verileriyle çelişiyor.

5 ayrı şirketin araştırma sonuçlarına göre AK Parti’nin kendi seçmeni de dahil halkın yüzde 60-70’e yakını başkanlık sistemine ‘hayır’ diyor. 

Konsensüs Araştırma şirketi, 2010’dan beri başkanlık sistemini halka sorduklarını belirtirken, araştırma şirketinden Murat Sarı, en çok desteğin 2011’de yüzde 39’luk oranla olduğuna dikkati çekiyor. Eylül 2014’teki son araştırmada ise yüzde 67’lik kesim başkanlığa ‘hayır’ dedi. Konsensüs’e göre AK Parti seçmeninin yüzde 55’i de başkanlığa karşı.

Andy-Ar’dan Faruk Acar’ın paylaştığı oranlara göre Şubat-Nisan aylarında başkanlığa ‘evet’ diyenlerin oranı sadece yüzde 30-35 bandındaydı, kalan kısım ise başkanlığa karşı.

MetroPoll’ün Eylül 2015’te yaptığı araştırmaya göre de başkanlık sistemine destek yüzde 32. Araştırma şirketinin sahibi Özer Sancar, halkın yüzde 54’ünün net olarak başkanlığa karşı olduğunu söylüyor.

IPSOS Araştırma şirketinin seçimlerden hemen sonra, 2-3 Kasım tarihlerinde 1614 seçmenle telefonda yaptığı ankete göre ise “Türkiye başkanlık sistemine geçmelidir” diyenlerin oranı yüzde 31, parlamenter sistemi tercih edenler ise yüzde 57 civarında.