Avrupa Parlamentosu (AP) bir kez daha Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısında bulundu. Avrupa Komisyonu ise durumda değişiklik olmazsa müzakerelerin askıya alınması yönünde görüş belirteceği mesajını verdi.

Daha önce Ankara ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısını temmuz ayında oyladığı bir kararla yapan AP bu hafta Strasbourg'da bir kez daha Türkiye-AB ilişkilerini tartıştı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Strazburg'da devam eden AP Genel Kurulunda 'AB ve Türkiye İlişkisi' konulu oturumda siyasi gruplar adına yapılan konuşmalarda Ankara ile katılım müzakerelerinin askıya alınması konusunda mesaj verildi.

HAHN: MEVCUT GİDİŞATI TERSİNE ÇEVİRMEMİZİN ACİLİYETİNİ DİLE GETİRDİK

Oturumun açılışında Avrupa Komisyonu adına söz alan Genişleme ve Komşuluk İlişkilerinden sorumlu üye Johannes Hahn, Türkiye-AB ilişkilerindeki gerilemeye dikkat çekti.

Türkiye'nin 'kendi çıkarı için' insan hakları ve bazı AB üyesi ülkelerle ikili ilişkilerinde ivedi adımlar atması gerektiğini söyleyan Hahn, "Türk muhataplarımızla son görüşmemizde, ilişkilerimizin uzun boylu olabilmesi için mevcut gidişatı tersine çevirmemizin aciliyetini dile getirdik. Türkiye, stratejik bir bölgede Avrupa Birliği'nin kilit bir ortağıdır. Biz ortağız, zor bir ortaklık ama çok sayıda temel konu hakkında iş birliği yapıyoruz. Açık, dürüst ve eleştirel, bazen yapıcı, bazen de çok çetin bir diyaloğa sahibiz" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Komisyonu'nun Türkiye hakkındaki raporunu en geç ilkbahar 2018'de açıklayacağını bildiren Hahn, "Mevcut durum değişmezse rapora ne yazacağımı hayal etmek için fazla siyasi fanteziye gerek yok"  ifadelrini kullandı.

Oturumda AP'nin sayıca en önemli grubu olan Hristiyan Demokratlar (EPP) adına konuşan Rumen parlamenter Christian Dan Preda, üyelik müzakerelerine 'geçici mola verilmesi' fikrini dile getirdi.

Parlamentoda sürekli Türkiye'deki gelişmelerin ele alındığını dile getiren Preda, "Bu yıl üçüncü kez Türkiye konusunu ele aldık, aslında bir karar verme zamanı gelmiştir. Masadan üyelik hedefini kaldırırsak yerine ne koyacağız, hangi hedefi koyacağız. AB olarak buna karar vermeliyiz." diye konuştu.

Göç ve ticaret alanlarında ortaklık fikrini de gündeme getiren Dan Preda, AB bütçesinden Türkiye'ye ayrılan payın Türk sivil toplumuna dağıtılması önerisinde bulundu.

PİRİ: ADAY STATÜSÜ KALSIN

 'Türk hükümeti ile Türk toplumu arasında ayrım yapılması gerektiğini' söyleyen Hollandalı parlamenter AP'nin Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını savunmakla birlikte, 'aday ülke statüsünün kaldırılmasını istemediğini' ifade etti.

Muhafazakar Grup (ECR) adına konuşan İngiliz parlamenter Charles Tannock ise Türkiye'nin 'Batı'nın demokratik normlarından saptığını" söyledi.

NATO üyesi Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın almasını gündeme getiren Tannock, müzakerelerin sonlandırılmasının zamanının geldiğini savundu.

LAMBSDORFF: KATILIM SÜRECİ ÖLDÜ

Liberal Grup (ALDE) adına söz alan Alman parlamenter Alexander Lambsdorff da Türkiye'nin 'uzun süredir Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getiren ülke olmaktan çıktığını' savunup, Avrupa Komisyonu'nu bu durumu dikkate alarak katılım müzakerelerinin durdurulması yönünde görüş belirtmeye çağırdı. Katılım sürecinin 'öldüğünü' savunan Alman parlamenter, Türkiye ile yeni bir ilişki düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Birleşik Sol Grup (GUE) adına söz alan Fransız parlamenter Marie-Christine Vergiat da Ankara ile müzakerelerin askıya alınmasını talep ederek, Türkiye hakkında alınacak kararların 'İslamofobi üzerine değil, hukuk devleti ve insan hakları temeline oturtulması"'gerektiğini dile getirdi.

Vergiat, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in seçim kampanyasına Türkiye'nin AB üyeliğini alet ettiğini de söyledi.

Yeşiller Grubu adına söz alan Alman parlamenter Ska Keller ise Türkiye'ye bir 'mesaj gönderilmesi' konusunda şüphe olmadığını, ancak 'Türkiye'nin Erdoğan, Erdoğan'ın da Türkiye olmadığının unutulmaması gerektiğini' söyledi.

"Gümrük Birliği gibi bir kozumuz var elimizde ve Türkiye'ye karşı bu kozu kullanabiliriz" diyen Keller, insan hakları alanında ilerleme kaydedilmediği sürece bu dosyanın açılmaması çağrısında bulundu.

Aynı zamanda AP Yeşiller Grubu eş başkanı olan Keller, Türkiye'ye silah ambargosu uygulanmasını da istedi.

AP, gelecek ay Strasbourg'da yapılacak genel kurul oturumları sırasında Türkiye-AB ilişkileri konusunda bir de karar oylayacak.