Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu dün akşam Strasbourg'da düzenlenen oturumlarında bugün oylamaya sunulacak 2014 yılı Türkiye İlerleme Raporu'nu tartıştı.

Konuşmacılar, PKK ile barış görüşmelerinin yapılması ve PKK'nin "terör listesi"nden çıkartılması gerektiğini belirtirken, Öcalan'ın özgürlüğünü istedi.

'PKK İLE BARIŞ GÖRÜŞMELERİ İYİ NİYETLE SÜRMELİ'

Hollandalı Sosyal Demokrat Kati Piri tarafından kaleme alınan raporda, "Türk hükümetinin ve ilgili bütün tarafların Kürt toplumu ile kalıcı ve daimi bir barışa varmak amacı ile PKK ile başlatılan müzakere sürecininin global bir sonuca varması yönünde sarf edilen çabaları, Kürt toplumunun sosyo-ekonomik, politik uyumunun hedeflendiği bu süreci kayıtsız şartsız destekler" ifadesi yer aldı.

AP Sosyalist Grup adına İngiliz Richard Howit ise konuşmasında, "Bugün AP'nin Kürt meselesine dair bütün ilgili taraflara vermek istediği mesaj şu: PKK ile barış görüşmeleri iyi niyetle devam etmeli. Bunun tersi yaklaşımlar ironik olur zira Kürt toplumunun bölge güvenliği açısından arz ettiği önem ortada" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanı ve Litvanya AB Bakanı Zanda Kalnina-Lukasevica ise, şunları kaydetti: "AB Kürt meselesinin barışçıl bir şekilde çözülmesi çabalarını güçlü bir şekilde destekler. Bu uğurda çaba gösteren, angajman olan bütün tarafların bu çözüm sürecini ilerletmesini teşvik ediyoruz."

'PKK LİSTEDEN ÇIKARTILMALI, ÖCALAN SERBEST KALMALI'

AP Kürt Dostluk Grubu Eş Başkanı Bodil Ceballos ise "Kürt meselesini iyi sahiplenmemiz lazım. Türkiye'nin sınırları dahilinde, hiç kimsenin Kürtlerin cehhennemde yer almasından yararı yok. Bunun için de tam bir çözüm lazım" vurgusunu yaptı.

"Tabii ki Kürt meselesi çözüme kavuşmalı, Kürt halkı özgür olmalı" diyen AP Sol Birlik Grubu'ndan Josu Juaristi Abaunz, PKK'nin "terör örgütleri listesi"nden çıkartılmasını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını istedi. (ANF)