Barış Bloğunun AKP'nin savaş politikalarına karşı düzenlediği eylemde yüzlerce kişi, "Biz barış istiyoruz size savaş yaptırmayacağız" diyerek ağaçlara barış dileklerinin yazılı olduğu kağıtları astı. Etkinlikte konuşan HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, "Ankara'ya sesleniyorum iki tarafta elini tetikten çeksin. Abdullah Öcalan'la yapılacak bir görüşme akan kanı durdurabilir" dedi.

Barış Bloğu, AKP'nin savaş politikalarına karşı Sakarya Caddesi'nde etkinlik düzenledi. HDP, EMEP, ESP, ÖDP, SDP gibi siyasi partilerinde aralarında bulunduğu 57 sivil toplum örgütünün katıldığı etkinlikte, yurttaşlar ağaçlara barış dileklerinin yazılı olduğu kağıtları astı.

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen ve Mardin Milletvekili Erol Dora'nın da aralarında bulunduğu yüzlerce kişi, Kürtçe ve Türkçe barış içerikli şarkılar söylendi. Bileşenler adına açıklama yapan Eğitim Sen Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Sultan Saygılı, 7 Haziran'da tek başına iktidar olma şansını yitiren AKP ve hayat boyu başkan olma hayalleri suya düşen Tayyip Erdoğan'ın yenilginin hıncını almak için bu savaşı başlattığını ifade etti.

Saygılı, "Kaybetmenin telaşı, tüm hırsızlıkları ve pisliklerinin açığa çıkacağı korkusuyla, memleketi yangın yerine çeviriyor, bir savaş estiriyor. Bu bir saray operasyonudur. Hiçbir meşruluğu ve yetkisi olmayan bir geçici hükümet eliyle iktidarı koruma uğruna ölüme gönderiliyoruz" dedi.

'BÖLGE HALKLARI KİRLİ BİR İÇ SAVAŞA SÜRÜKLENİYOR’   

IŞİD bahanesiyle Rojava'daki demokratik kazanımlara savaş açılmak istendiğine işaret eden Saygılı, emperyalizmin Ortadoğu'daki politikalarının taşeronu Türkiye kendi kaderlerini eline alan halkları birbirine kırdırmaya çalıştığını kaydetti. Saygılı, barışa bir adım kalmışken, mezhepçi, Kürt düşmanı politikaları tırmandıran hükümetin, Türkiye ve bölge halklarını yeniden kirli bir iç savaşa sürüklediğini vurguladı.

'IŞİD MASKESİ ALTINDA KÜRTLERE SAVAŞ AÇILMIŞ’  

"Recep Tayyip Erdoğan ve AKP savaş istiyor, bizler barış istiyoruz" diyen Saygılı taleplerini söyle sıraladı:

"-Sınır ötesine ve Kürt bölgelerine yapılan hava operasyonları, askeri operasyonlar durdurulsun ve hızla çatışmasızlık durumuna dönülsün.

-Savaş örgütü NATO'dan çıkılsın ve savaş üssü olarak kullanılan üsler kapatılsın.

-Barış müzakere süreci yasal bir çerçeveye kavuşturularak şeffaf bir şekilde ve geniş toplumsal kesimlerin katıldığı bir yöntemle yeniden başlatılsın.

-IŞİD'e bölgedeki diğer cihatçı El Kaide gibi örgütlere verilen doğrudan ve dolaylı tüm desteklere, ABD'nin öncülüğünde başlatılan 'eğit, donat' çalışmalarına son verilsin.

-IŞİD'le mücadele maskesi altında devrimcilere, demokratlara, sosyalistlere, emek mücadelesi verenlere, siyasilere dönük baskı, gözaltı ve tutuklamalara son verilip tutuklananlar serbest bırakılsın.

-Sınır ötesi operasyon tezkereleri, Terörle Mücadele Kanunu, İç Güvenlik Yasası kaldırılsın.

'ÖCALAN’LA YAPILACAK BİR GÖRÜŞME AKAN KANI DURDURABİLİR’     

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora da, Türkiye'nin 30 yıllık düşük yoğunluklu bir savaş yaşadığını hatırlatarak, "40 bin insanımız hayatını kaybetti. Ama sorunlar çözülmedi. İşte yine aynı yöntemler deneniyor. Her gün asker, polis ve gerilla hayatını kaybetmeye başladı. Erdoğan ve Başbakan'a sesleniyorum. Gelin barışı beraber inşa edelim ve ezilen halklara saldıran, kadınları esir alan Êzidi, Suryani, Asuri, Türkmen ve Kürtleri katleden IŞİD çetelerine karşı beraber savaşalım" diye konuştu.

Dora, bu gün başlayan bu savaşla yine bir sonuç alınamayacağını vurgulayarak şunları kaydetti: "Cudi, Gabar, Tendürek ve bütün coğrafyamız yanıyor. Her birey bu savaşa karşı baş kaldırmalıdır. Ankara' ya sesleniyorum iki tarafta elini çeksin. 2013 Newroz'un barış deklarasyonunu yayınladık. Sayın Abdullah Öcalan silahlar miadını doldurdu demişti. Artık ideolojiler yarışsın demişti. Şimdi Abdullah Öcalan'la bir görüşme yapılsa kanın dökülmesine karşı olan Abdullah Öcalan bu savaşı durdurabilir." (DİHA)