Anayasa değişikliği teklifinin 12. maddesi Meclis’te görüşülmeye başlandı.

Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinde AKP ile MHP ilk kez karşı karşıya geldi. AKP'nin 'ilk dört madde' değişebilir sözü MHP'de tepki yarattı.

AKP grubu adına konuşan Bursa Milletvekili İsmail Aydın’ın “Anayasanın değiştirilemez maddesini kabul etmek mümkün değildir” demesi üzerine MHP’den tepki geldi.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Bu çok tehlikeli ve yanlış bir ifadedir” dedi.

AKP grubu adına konuşan Bursa Milletvekili İsmail Aydın, mevcut anayasanın dördüncü maddesine ilişkin “Anayasanın değiştirilemez maddesini kabul etmek mümkün değildir” ifadesini kullandı.

Aydın konuşmasında, "Ben de 1980 Anayasası’nın ilk dört maddesinin mutlaka anayasamızda olması taraftarıyım. Ancak bir hukukçu olarak Anayasa’nın değiştirilemez maddesini kabul etmek mümkün değildir. Gerekli nisabı, nisapla Anayasa’nın tüm maddeleri değiştirilebilir. Hatta Meclis yeni bir Anayasa yapabilir. Aksini düşünmek aziz milletimizin vekaletini küçümsemek anlamına gelir. Milli egemenliği küçümsemek yüce Meclis çatısı altında hiçbir milletvekilinin arzu edeceği bir durum değildir. Tersi bir durum silahı, darbeyi, vesayetçiyi kutsamak anlamına gelir" ifadelerine yer verdi.

MHP’DEN TEPKİ: ‘ÇOK TEHLİKELİ VE YANLIŞ BİR İFADE’

Aydın’ın bu konuşmasının ardından söz alan MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, “Bu çok tehlikeli ve yanlış bir ifadedir” diyerek AKP grubundan bu sözlere ilişkin bir açıklama istedi ve şunları söyledi:

"Az önce hatibin bir “hukukçu” olarak şöyle söyledi: “Anayasa’nın bazı maddelerinin değiştirilmesini engelleyen hüküm konulmasını doğru bulmuyorum” şeklinde bir ifadesi oldu.

Bu çok tehlikeli ve yanlış bir ifadedir. Bunun hukukçuluğu falan da yoktur. Anayasa’nın dördüncü maddesi Milliyetçi Hareket Partisi’nin çok hassas olduğu bir maddedir sayın vekil. Dolayısıyla, yani biz bu tartışmaları hatırlıyoruz bir yerden. Ancak burada çok dikkatli olmanızı size salık veririm. Anayasa’nın ilk üç maddesinin hiçbir şekilde tartışılmasına rızamız yoktur. Dördüncü maddesi de bu tartışmanın dahi yapılamayacağını ve bu değişikliğin teklif dahi edilemeyeceğine ilişkin bir hükümdür ve önemlidir. Böyle bir hüküm de anayasaya konulabilir. Eğer partinizin görüşüyse bu, bunun ben grup başkanvekilleri tarafından düzeltilmesini talep ediyorum. Partinizin böyle bir görüşü varsa bunu da şu aşamada bizim bilmemizde fayda var."

Bu arada TBMM Başkanvekili ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın’ın da “İsmail Aydın’ın kastı belli zaten, dört maddeyle ilgili hiçbir değişikliğin yapılamayacağını söyledi” diyerek ortamı sakinleştirmeye çalışması dikkat çekti.

AYDIN: ŞAHSİ GÖRÜŞÜM

MHP’den gelen tepki üzerine yeniden söz alan AKP Bursa Milletvekili İsmail Aydın, dördüncü maddeye ilişkin sözlerinin şahsi görüşü olduğunu ifade etti, ancak akabinde “Yoksa anayasanın ilk dört maddesinin mutlaka gerekli olduğu şahsi olarak ben de katılıyorum” diye konuştu.

Aydın şunları söyledi:

Sayın başkan, az önceki ifadelerimde gayet açık bir şekilde şunu ifade ettim. Ben ve partim de anayasanın ilk dört maddesinin anayasada mutlaka olması taraftarıyız. Bunların değiştirilmesini arzu etmiyoruz. Ama benim şahsi görüşüm olarak, bir hukukçu olarak anayasanın bütün maddelerinin değiştirilebileceği kanaatindeyim. Yeni bir anayasa da yapılabileceği kanaatindeyim. Ben bunu ifade ettim. Yoksa anayasanın ilk dört maddesinin mutlaka gerekli olduğu şahsi olarak ben de katılıyorum. Bunu ifade etmek istiyorum.

AKP: ÖNEMLİ OLAN PARTİNİN YAKLAŞIMIDIR

Aydın’ın ardından AKP Grup Başkanvekili ve Amasya Milletvekili Mehmet Naci Bostancı da “Anayasanın ilk dört maddesine ilişkin herhangi bir tartışma söz konusu değildir. Partimizin görüşü bu ilk dört maddenin hiçbir biçimde değiştirilmemesi yönündedir. Hatip, kendisi kişisel bir yorumda bulunuyor. Önemli olan partinin yaklaşımıdır” diye konuştu.

CHP’DEN AKP’Lİ VEKİLE TEŞEKKÜR

Son olarak tartışmaya ilişkin söz alan CHP Grup Başkanvekili ve Anakara Milletvekili Levent Gök, AKP’li Aydın’a teşekkür ederek konuşmasına başladı, MHP’li vekillere de hitaben “Bu ciddi bir uyarı ve ders alacaklardır” dedi.

Gök şunları söyledi:

Ben öncelikle AKP grubu adına, grup adına konuşan Sayın İsmail Aydın’a çok teşekkür ederim. Çok gerçekçi bir şekilde bir yaklaşımını ifade etti.

 Yani biz şimdi bu değişiklikleri yapıyoruz ama “ileride ilk dört maddede dahil olmak üzere her türlü değişikliği yapabiliriz” gibi bir görüşü çok net bir şekilde, Cumhurbaşkanının anlayışını burada AKP grubunun sözcülerinin gizlemeye çalıştığı anlayışı yansıttığı için kendisine teşekkür ederim.

Bundan herhalde Milliyetçi Hareket Partili arkadaşlarımız çok ciddi bir uyarı ve ders alacaklardır. Böyle bir gerçekçi konuşma karşısında bence bu anayasa teklifinin görüşmelerinin devamı konusunda Milliyetçi Hareket Partisi bir görüş ve tutum belirlemelidir.

Gerginliğin büyümesi, MHP ve CHP sıralarından AKP’ye tepkilerin artması üzerine AKP Grup Başkanvekili Bostancı da ayağa kalkarak “Ne gelecekte AK Parti grubunun böyle bir yaklaşımı yok, grubun tavrını söylüyorum. Konu kapanmıştır” diye konuştu.

Meclis’te gerginliğe yol açan Anayasa’nın dördüncü maddesi şöyle:

Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2’nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

(Kaynak: Birgün)