AKP ile MHP'nin partili cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi esas alan anayasa değişikliği teklifi 17:30'da TBMM Başkanlığı'na sunulacak.
 
Teklifin içeriği iki partinin kurmayları tarafından ortak basın toplantısıyla paylaşılacak. Mevcut anayasada cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesileceğine ilişkin olarak yer alan hükmün kaldırılmasını içeren teklifte halen 550 olan milletvekili sayısının da değiştirilmesi öngörülüyor.

Parlamenter sistem esasına göre düzenlenen mevcut anayasadaki cumhurbaşkanının sorumsuzluğu ilkesinin de yeniden ele alındığı teklifte yürütme organının sorumlusu olarak partili cumhurbaşkanının Yüce Divan'da nasıl yargılanacağına ilişkin hükümler de yer alıyor.

Habertürk’ten Sibel Erdem'in aktardığına göre anayasa teklifinin detayları şöyle:

* Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak ve başbakanlık kalkacak. Partisiyle ilişiği kesilmeyecek cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacak.

* Cezai sorumluluğu olacak cumhurbaşkanının Yüce Divan'a sevki için kademeli formül öngörülüyor.

* Cumhurbaşkanının parti üyeliği 2018'de, cezai sorumluluğu 2019'da başlayacak.

* Milletvekili sayısı 2019 sonrası için 600 olarak öngörülürken yedek vekillik de teklifte yer alıyor. Seçilme yaşı ise 18'e düşüyor.

* Bazı düzenlemelerin referandumdan hemen sonra hayata geçmesi, sistem değişikliği ile ilgili düzenlemelerin de seçimlerin yapılacağı 2019 yılında hayata geçmesi öngörülüyor.

* Yerel seçimler cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin yapılacağı 2019 yılının mart ayında olacak.

* HSYK'nın seçim sistemi değişecek.

* Askeri yargı kalkacak.

* Anayasa Mahkemesi'ndeki askeri yargı üyeliği sona erecek. Mevcut üyelerin görev süresi devam edecek. Süre bitişinde AYM 15 üyeden oluşacak.

* Jandarma Genel Komutanlığı MGK'dan çıkacak. Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşecek. İki liderin onay vermesinin ardından anayasa paketinin bugün Meclis'e sunulması bekleniyor.