Anadilde savunma tasarısı Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nda görüşülüyor.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, kamuoyunda anadilde savunma hakkını düzenleyen tasarı olarak bilinen “Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın görüşmelerine devam etti.

KAPLAN: KOVUŞTURMA AŞAMASI İÇİN DE ANADİL ANDİLDE SAVUNMA HAKKI GETİRİLMELİ

Toplantıda, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in sunumunun ardından milletvekilleri söz alarak konuştu. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, savunmanın tutuklanma ile başladığı ve sadece soruşturma değil kovuşturma aşaması için de anadilde savunma hakkının getirilmesi gerektiğini söyledi. Kaplan, ayrıca bugün 65. gününde olan açlık grevlerinin son bulması için bu düzenlemeye avukatlarla görüşme konusunda bir madde eklenmesinin yeterli olacağını dile getirdi.

ERGİN: GETİRDİĞİMİZ DÜZENLEME TÜRKÇE BİLMEYENLER İÇİN DEĞİL

Bakan Ergin ise, getirdikleri düzenlemenin kovuşturma aşaması için olduğunu belirterek, “Getirdiğimiz düzenleme Türkçe bilmeyenler için değildir. Ceza Usul Yasamızda Türkçe bilmeyenler için kolluktan itibaren tercüman imkanı sunmaktadır. Ama dikkat ederseniz bu madde, ‘meramını anlatacak kadar Türkçe bilmesine rağmen, kendisini daha iyi ifade edeceği dilde savunma yapması’ diyor. Burada yargılanan kişinin soruşturma aşamasında kendini yeterince savunamayacağı sonucunu çıkarmanın doğru olmadığını düşünüyorum” dedi.

'DÜZENLEMEYİ KÜRTLERİN PROBLEMLERİNİ ÇÖZME ADINA GETİRMEDİK' 

Ergin, Kaplan’ın açlık grevleri ile ilgili çağrısına ise, “Eğer gerçekten cezaevlerinde bir zarar oluşmasını önlemek istiyorsanız, yeterli gelmiyor mu? Parlamento bir inisiyatif almış, bir düzenleme getiriliyor. Kaldı ki bu düzenlemeyi cezaevlerindeki eylemlerin doğrudan bir sonucu olarak bu masaya getirmedik. Biz daha önce deklare ettiğimiz Kürt vatandaşlarımızın hassaten problemlerini çözme adına değil, biz bunu temel insan hakları çerçevesinde değerlendiriyoruz” dedi.

"'TERCÜMAN ÜCRETİ' MEVZUU İNSAN ONURUYLA DALGA GEÇMEKTİR"

Ergin’in sözünün ardından yeniden konuşan Kaplan, tasarıya ilişkin genel görüşlerini dile getirdi. Tercüman ücretinin kişinin kendisi tarafından ödenmesinin insan onuru ile dalga geçmek olduğunu söyleyen Kaplan, “Bu Kürt halkını, özellikle 10 bin tutuklu açlık grevinde yatarken insan onurunu rencide eden bir durumdur. Bu ticari mantığı lütfen bu komisyon görüşmelerinden çıkartalım” dedi. Feleknaz Uca’nın gözaltına alındığını hatırlatan Kaplan, Uca’nın savunmasını anadili olan Kürçe yapmak istediğini ancak Almanca bildiği gerekçesi ile Almanca bilen tercüman getirilmek istediğini söyledi.

Kaplan, “21. yüzyılda kim kiminle dalga geçiyor. Bu ne aymazlıktır, bu ne önyargıdır, bu ne ırkçılıktır, bu ne inkarcılıktır” dedi.

OYA ERONAT VE HASİP KAPLAN TARTIŞMASI

Kaplan’ın konuşması sırasında YSK tarafından Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesi sonucu milletvekili yapılan AKP Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Kaplan’a “ırkçılığı yapan sensin be!” diye bağırdı.

Eronat, “Konuşma, terbiyesizlik yapma” diyen Kaplan'a ‘Terbiyesiz, utanmaz’ dedi.

Kaplan’ın Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün’e hitaben “susturun şunu” diye seslenmesi üzerine Eronat, “Milletin canını alıyorsun, sen konuşma, sen sus” dedi.

Eronat’ın “Sen bu komisyonun üyesi bile değilsin” demesine Kaplan, “Ben bu Meclis’in vekiliyim, hakkımı kullanıyorum” diye karşılık verdi.

Eronat, Kaplan’a, “Çaldığın canların hesabını ver, hırsız” şeklinde ithamda bulunurken, Kaplan ise, “Milletin iradesini çalan hırsızlar burada temsilci olacak değil mi?” diye konuşarak tepkisini dile getirdi.

Yapılan konuşmaların ardından komisyon toplantısına ara verildi. (anf)