Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, Türkiye’de artan işkence iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mezopotamya Ajansı'na konuşan Altıparmak, yaşananların tamamının “cezasızlık” politikasının doğal sonucu olduğunu söyledi.

Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler’in (BM) işkenceye karşı sözleşmenin ek protokolüne taraf olduğunu anımsatan Altıparmak, “Cezaevindeki ihlallerin takip edilebilmesi için uzun süreli bir ulusal mekanizmanın kurulması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Cezaevlerindeki verilerin sağlıklı bir şekilde ellerine ulaşmadığını kaydeden Altıparmak, “Hükümetin bu ihlalleri reddetmesi de bir anlam ifade etmiyor. Çünkü bu ihlallerin nasıl takip edileceğine dair uluslararası standartlar var. Uluslararası alanda bu görev İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na verildi. Ama kurum söz konusu izlemeyi gerektiği gibi yapmadığı için bu ihlallerin tespit edilmesi ve şeffaf bir şekilde raporlanması söz konusu olamıyor” diye konuştu.

İşkence iddialarına karşılık devletin etkin soruşturma yürütme yükümlülüğü olduğuna dikkat çeken Altıparmak, “Yakın zamanda insan hakları örgütünün yayınladığı ve içinde Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki işkence iddialarının yer aldığı rapora karşılık bu iddiaların hiç birinin soruşturulmadığını görüyoruz” dedi.

Soruşturulduğu söylenen vakaların hiçbirinde herhangi bir somut adım atılmadığını belirten Altıparmak, “İzlenmesi konusunda ciddi sorunlar olduğu gibi soruşturulması konusunda da ciddi sorunlar var. İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) bu konuda çok sayıda başvuru olmasını da bu yüzden normal karşılamak gerekir” diyerek işkencenin normalleştirildiğini işaret etti.